Distrikt
Društvo

BOŽANSTVENI PLAMEN U DVORIŠTU MILIĆA OD MAČVE

Tradicionalno, uveče Petrovdana, u mačvanskom Belotiću, rodnom mestu slikara Milića Stanković, poznatijeg kao Milić od Mačve, održava se manifestacija „Mačvanska lila“, sa raznovrsnim programom od popodneva do kasnih sati. Tako je bilo i sinoć u dvorištu Radovan kule, ateljea slikara Milića od Mačve, napravljenog da bi se družili umetnici i deca.

„Mačvanska lila“ u dvorištu Radovan kule

Najsjajnijim plamenom u dvorištu najslavnijeg Mačvanina, Milića od Mačve, gorele su lile. Pripremali su ih najmlađi specijalno za ovu priliku, negujući običaj čija se simbolika vezuje za završetak žetve.

– Ja mnogo volim da lilim. Tada se u mom selu okupe deca i palimo vatru. Tako se igramo cele noći – priča jedna od devojčica koja je ovde došla zbog paljenja lile.

Mačvani neguju tradiciju

Paljenje vatre i lila simboliše ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Savremeni načini ukrašavanja lila

Običaj paljenja lila tipičan je za zapadnu Srbiju, ali se zadržao uglavnom na seoskom području, a Mačvani pokušavaju da ga ožive.

– Ovo je za nas decu velika radost. Presrećna sam što sam ovde. Moj tata mi je napravio lilu i jedva čekam da je zapalim – priča jedan od dečaka.

Događaj kom se raduju najmlađi

Na drvo se obično stavlja kora divlje trešnje koja osušena stvara veliki plamen. Time se priziva dobro zdravlje i blagostanje. Za tu prigodu deca se takmiče ko ća napraviti lepšu lilu.

– Moja lila sadrži suncokret, žito, slamu i još neko cveće. Pravili smo je  tako što smo žito dan ranije stavili u vodu da bi omekšalo i da bismo mogli da ga lakše upletemo. Ujutro pravimo lilu i ukrašavamo je da bude što lepša – objašnjava Vanja Janjić.

Jedno od najposećenijih lilanja

Ovaj običaj neguje se u Mačvi od davnina. Milić od Mačve ovde je okupljao decu na lilenju sve do smrti, a kasnije je to nastavila Turistička organizacije opštine Bogatić.

– Mi smo od 2012. godine pokrenuli „Mačvansku lilu“ sa ciljem promocije kulture i tradicije, pre svega negujući običaje koje su praktikovali naši stari – priča Darko Mašić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.

Za posetioce je priređen kulturno umetnički program

Ovim događajem posebno je ganut Milićev brat Radojica, koji živi nedaleko od Radovan kule.

– Ja samo što ne zaplačem. Mnogo me je ovo ganulo. Ovu kulu sam ja gradio mojom rukama. Sada smo prepustili Opštini i nadam se da će je oni obnoviti – priča Radojica.

Pogled sa Radovan kule

Za posetioce je priređen kulturno-umetničkom program, kao i tradicionalna ulična trka od najmlađih pa do osnovaca iz ovog kraja.

Iz serijala OBIČNI LJUDI. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?