Distrikt
Društvo U fokusu

KAD SE UDRUŽE ITALIJANSKI NOVAC I SRPSKA ZEMLJA, USPEH JE ZAGARANTOVAN

Dolaskom u Srbiju, menadžeri italijanske kompanije za proizvodnju obuće Verdi Fashion International, shvatili su da je poljoprivreda najjači srpski adut. Ova grupacija odlučila je da njena tercijarna delatnost bude voćarstvo. Trenutno imaju 50 hektara pod šljivom, dunjom, višnjom i leskom u opštinama Vladimirci i Ub, a od prošle godine podigli su i zasad jesenje maline. Ova investicija vredna pola miliona evra podrazumeva hidroponičnu proizvodnju, uz kontrolisane ekološke uslove i ekonomičnije korišćenje zemljišta.

Gaji se u strogo kontrolisanim uslovima (Foto: Distrikt)

Na hektar i po površine stali su moderni plastenici, a u njima najsavremeniji zasad jesenje maline. Kada se udružila italijanska investicija, srpska plodna zemlja, domaća pamet i vrednoća, već je bilo izvesno da uspeh neće izostati. To se potvrdilo ovih dana kada je stigao prvi rod za berbu.

-To je italijanska sorta maline “Enrosadira”. Sadnice su jako skupe, ali se najčešće i prodaje po vrlo visokim cenama. Pogodna je za uzgoj uz najsavremenije uslove. Gaji se u kokosovom supstratu koji dolazi potpuno sterilan, u saksijama, tako da mi možemo da koristimo dodatke koji su potrebni za uzgoj. Kompletna ishrana i navodnjavanje sprovodi se putem sistema, a kompletna kontrola uz kompjuterski program, tako da u svakoj kapi sadnica dobija ono što joj u tom trenutku treba – objašnjava Vladimir Ivanković, menadžer u Firmi Fragola del Futuro DOO.

Konzumna malina osvaja tržište (Foto: Distrikt)

To što joj treba dobija baš u potrebnoj meri, jer ova proizvodnja je strogo kontrolisana. To je hidroponika i akvaponija koje spadaju u nova tehničko-tehnološka rešenja za vertikalnu proizvodnju biljaka, posebno povrća i voća, čime se obezbeđuje zdrav ekološki proizvod i skraćuje vreme proizvodnje za 15-20 dana. Razlog za ovakav način proizvodnje je ishrana, jer je malina konzumna i često ide na zahtevno tržište.

– Ovde se đubrivo razmerava na gram, a ne kako se to inače kod nas primenjuje u proizvodnji. Razlog za to nije ušteda, već da bi malina dobila sve što joj treba, a rodom se ostvarila očekivanja – objašnjava.

Pozna malina četiri puta skuplja od rane (Foto: Distrikt)

A očekuju se prinosi, koji su ovde postignuti. Oni su garancija za zaradu jer je reč o voću koje ima cenu na tržištu. Ove godine plaća se čak četiri puta skuplje od rane maline.

-Pakuje se u pakete po 125 grama i prodaje sveža, bez zamrzavanja. Ona je konzumna pa je cilj da se ne zamrzava. Ove godine cena je oko 700 dinara, u Srbiji, a koliko sam video u marketima se kreće i oko 1.600 dinara. Ranije se čak i u Srbiji prodavala za oko 10 evra po kilogramu, dok u inostranstvu postiže mnogo veću cenu – priča Ivanković, stručnjak za ekonomiju u ovoj firmi.

Gaji se u supstratu (Foto: Distrikt)

Pored dobre cene na listi prednosti je radna snaga koja se u ovom periodu mnogo lakše nalazi nego preko leta. Očekivani prinos je 2 kilograma po sadnici, a bere se sve dok ne stegne mraz.

Svideo vam se tekst?