Дистрикт
У фокусу

НАКУПЦИ СЕ ОТИМАЈУ ОКО ЈАГОДА ИЗ ПОЦЕРИНЕ

Због велике потражње за јагодама, на откупним местима у Поцерини накупци се утркују ко ће пре пољопривредника убедити да баш њему прода овај драгоцени производ. Цена ове године је одлична и у просеку се креће око три стотине динара, а неки откупљивачи спремни су за килограм да плате и више ако је добар квалитет.

Цена иде и до 400 динара (Фото: Дистрикт)

Произвођач Руди јагодама је напунио гепек до врха. Већ на уласку у пијац пољопривреднике дочекује десетак откупљивача. Међутим, Поцерски зет Руди, неће да се цењка.
– Нећу да чекам. Зашто ја да чекам два, три сата за десет динара?! Одмах продам и идем кући – каже и додаје да је последњу туру јагода продао по цени од 280 динара по килограму.

Мала понуда, велика потражња за јагодом (Фото: Дистрикт)

А ко хоће, навале откупљивачи, па убеђивање уме и да потраје.
– Откупљивачи су навалили, али мало дају – оцењује један од произвођача који не пристаје на цену испод 320 динара.

Откупљивачи салећу произвођаче (Фото: Дистрикт)

Ових дана, цена јагоде у Поцерини достизала је 400 динара. Разлог да толико плате је недостатак робе на тржишту па се откупљивачи боре и цењкају за сваки килограм.
– Цена се мења из дана у дан, данас је била 280. И све то јер нема много јагоде, не зри јер нема довољно сунца – кажу купци.

Српска јагода иде за Русију (Фото: Дистрикт)

Већина јагоде из Поцерине иде за Русију.
– Иде за Русију, а ићи ће и за Француску највероватније, само што је за Француску тренутно ово јака цена јер тамо стиже јагода из Холандије, која је јефтинија, али ако цена буде пала, може да се деси да иде и тамо – тврде на откупном месту.
Оне које остану, углавном се продају на београдском и новосадском тржишту.
– Јагода је опасна роба у смислу да цена варира константно. У суштини може да се заради – кажу продавци.
Проблем је, кажу, јер је корона у Грчкој зауставила бербу, а у Поцерини јагоде су стигле у право време.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *