Distrikt
Društvo U pokretu

ZVORNIČKO JEZERO – BISER ZAPADNE SRBIJE

O njenoj snazi, lepoti i simbolici najlepše redove ispisao je Ivo Andrić. Tako je Drina, kao malo koja reka, ovenčana večnom slavom. I holivudski glumac Robert de Niro, nadahnut delom srpskog nobelovca, i opčinjen onim što je imao pred sobom, svoju kćerku nazvao je po ovoj smaragdnoj lepotici.

Sve lepote Zelenike – Drine (Foto: Distrikt)

Raj nedirnute prirode, planinskih vrhova i bujnih šuma – zato je smatraju jednom od najlepših i najčistijih rečnih tokova Evrope. Prozirno zelena, ni nalik bilo kojoj drugoj reci, Drina nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Huči i danju i noću i razoružava sve one koji imaju šansu da osete njene čari.

Najširi tok Drine (Foto: Distrikt)

Od celog svog toka (346 kilometara), od Crne Gore do ušća u Savu u Srbiji, upravo ovde kod Malog Zvornika, Drina je usekla jedno od najširih i najlepših korita svog sliva. Od jedne do druge obale prostire se nestvarno zeleno prostranstvo širine preko 250 metara. Na tom mestu, njena plahovita snaga ukroćena je branom, za potrebe izgradnje Hidroelektrane Zvornik 1955. godine. Tako je nastao njen prvi biser – Zvorničko jezero. Smešteno među ograncima Gučeva, Sokolske planine, Povlena, Majevice i Javora, sedam decenija priroda je crtala njegov konačan oblik, dodavala mu ostrvca i formirala izgled.

Zvorničko jezero (Foto: Distrikt)

Danas je ovo jezero raj za turiste. Nekada zapušteno priobalje, sada čine male uređene plaže, vikendice sa bazenima, brojni luksuzni i etno ugostiteljski objekti. Domaći, ali i inostrani posetioci ovde uživaju u kupanju, ribolovu, vožnji kajaka, kanua i tradicionalnih ribarskih čamaca, ili jednostavno odmaraju u nezaboravnom pogledu.

–             Naročito mi se dopada priroda, sunce, tišina, cvrkut ptica – sve je to očaravajuće. Jutra su predivna, zalasci takođe, tako da ko je ljubitelj prirode može da dođe, da se opusti i zaboravi na buku grada – kaže Milica Obradović, koja je upravo iz tog razloga ovde.

Mesto za uživanje (Foto: Distrikt)

Ali pod uslovom da nađe smeštaj, jer otkada država daje besplatne vaučere za odmor u Srbiji, ovde se mesecima traži slobodno mesto za boravak.

–             Pre mesec dana i jače počeli smo da tražimo smeštaj, uglavnom je to bilo u Hotelu „Rojal Drina“, nekad nešto privatno, ali sada je sve popunjeno, tako da smo završili u Republici Srpskoj, u Zvorniku – objašnjava Aleksandar Krevešić, jedan od gostiju.

Pogled koji odmara (Foto: Distrikt)

Oni koji su imali sreće, ovde mogu da dožive kompletan užitak, na jezeru ili bazenu, sojenicama do kojih se stiže vodom. Ali tek od oktobra, jer do tada je sve popunjeno.

–             Turisti su jako zainteresovani za vaučere ove godine, prvi krug je bio kompletno rasprodat, sada je drugi krug i naši smeštajni kapaciteti su skoro potpuno rezervisani, septembar i oktobar su već uveliko zauzeti. Od oktobra nema toliko turista, tako da pozivamo sve da od oktobra dođu kod nas i da uživaju u ovoj lepoti – kaže Aleksandra Ilić, menadžerka „Monte Karlo“ Čitluk.

Sve boje plave (Foto: J. Gubelić)

Mnoga domaćinstava ovde imaju mogućnost odmora uz vaučere države, a koliko je interesovanje, najbolje govori podatak da je u Hotelu Rojal ove, čak 16 puta više zainteresovanih, nego prošle godine.

–             Hotel je prošle godine sve ukupno imao oko dvadesetak vaučera, ove godine imaju 326 registrovanih vaučera, do pre nekoliko dana. Na to treba dodati i ostale objekte, koji imaju još 80 registrovanih vaučera – ističe direktor TO Mali Zvornik Mlađan Crkvenjaš.

Luksuzno opremljeni smeštajni kapaciteti (Foto: Distrikt)

Ovo je šansa da se obiđe naša zemlja, jer u njoj ima šta da se vidi.

–             Lepa je Srbija, zašto mora da se ide negde na drugu stranu – s pravom se pita gošća Smiljana Milovanović.

Smiraj dana na Zvorničkom jezeru (Foto: J. Gubelić)

I ne mora, to kažu svi koji su ovde jednom bili. Posebno jer dešavanjima na Drini i Zvorničkom jezeru nema kraja.

Jedan od masovnijih događaja na Zvorničkom jezeru je Malozvornička regata koja se održava krajem jula, u okviru manifestacije „Drina je smisao života“, tokom koje se koriste svi kapaciteti prelepe reke, od pecanja pa do vožnje.

I ove godine bilo je podjednako uzbudljivo. Uz muziku, piće i društvo, blizu četiri sata plovilo se Drinom, od Velike Reke do Sakara, u dužini od 22 kilometra. Zbog toga su ovde gosti iz raznih krajeva Srbije, veliki broj posetilaca sa Kosova, iz Bosne, Crne Gore, Makedonije, ali i inostranstva.

Oko 3500 učesnika na 350 različitih plovila spustilo se u jezero, a mogli su se videti i čitavi splavovi. Ovo je jedina regata u kojoj učestvuju vozila sa motornim čamcima. Uživali su svi, jer je Drina u ovom delu toka izuzetno čista.

Tako se podstiče domaći turizam i menja odnos prema svojoj zemlji.

Iz serijala ZVORNIČKI BISERI. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Mali Zvornik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?