Distrikt
Magazin

ŽENE ŽIVE ZA „CRNI PETAK“

Još od ranog jutra dame su se naoštrile, napunile novčanike i krenule u omiljenu radnju gde su već ostavile nekoliko komada garderobe, iščekujući dan kada trgovci širom Srbije daju popust i do 80 odsto. Tako je bilo ovog petka – od ranog jutra prave se redovi ispred tržnih centara, kao da se unutra deli besplatno.
„Mi smo jutros zatekli red ispred, verujte mi. Ljudi su čekali devet sati da otvorimo radnju. Ovako je ceo dan, a pitanje je šta će biti tokom vikenda. Ne znamo koliko smo do sada pazarili. Kod nas je uvek velika gužva jer mi prodajemo brendirane stvari a dajemo popust do 70 odsto. Oduševilo nas je to što su počeli da dolaze i muškarci, čak dođu i sami bez žena“, kaže Marija Mihailović, trgovkinja u Modiani.

Žene glavni kupci (Foto: M.Č.G)

Većina radnji odobravala je popust od 20 do 30 odsto, što mnogi smatraju nedovoljnim sniženjem. Najposećenije su bile radnje gde su sniženja od 50 do 70 procenata. Dan za sve kupoholičare, kada nema prečeg posla od šopinga, žene je izmamio sa posla. Kupuju za sebe, decu, muževe.
„Obično daju trideset do četrdeset posto, a ovo je već nešto. Ja sam krenula da kupim jaknu, a ako još nešto nađem usput, za ovaj popust svakako se isplati“, kaže Biljana koje je već uzela četiri stvari da proba.
Kaputi za koje je trebalo izdvojiti po desetak hiljada ovog petka mogli su da se kupe za tri hiljade dinara, muški džemperi firmiranih proizvođača prodavali su se po dve i po hiljade, a žene su mogle da kupe haljine za par hiljada dinara.
„Ja sam duksericu koja je bila pet hiljada platila hiljadu i po dinara. Veoma je isplativo. Moram doći još jednom kasnije a poslaću i moju mamu“, kaže Ana Matić.
„Nemojte nas, mi smo izašle s posla“, dobacuje gospođa dok proba kaput.

Popusti od 20 % do 80 % (Foto: M.Č.G)

Mnogi su iskoristili pauzu za doručak za kupovinu. Pojedini se žale da nema brojeva za punije dame, te da je ostalo samo S.
„Kupio sam duksericu. Bila je tri hiljade sad je devet stotina dinara. To je šansa da se čovek obuče. Ovo sad ima smisla jer su popusti kao u inostranstvu. Ja sam pod temperaturom došao u kupovinu“, priča Ivan Čkojić iz Valjeva.
Neki tokom praznika kupovine daju jedan besplatan proizvod za kupljena tri. To se odnosi na obuću i odeću.
„Ja sam kupila mužu džemper. Bio je pet hiljada a platila sam ga dve i po hiljade. Kupila sam i suknju drugarici za rođendan, a kasnije ću ići da kupim sebi kad njega oraspoložim“, priča kroz smeh jedna kupoholičarka.

Praznik za kupoholičarke (Foto: M.Č.G)

Dan za kupovinu kada se roba prodaje po znatno nižim cenama potiče iz Amerike od 1952. godine gde su se posle Dana zahvalnosti organizovale parade u sklopu marketinških kampanja velikih robnih kuća.
Nešto kasnije Black Friday stigao je i u druge zemlje, a poslednjih godina u Srbiji to je najprometniji dan kada se trguje  „za sve pare“.
Razvojem prodaje preko interneta, tih dana raste promet i online trgovinama, a popuste su počeli da daju i prodavnice bele tehnike i kućnih aparata.
U knjižarama takođe daju popust. Čak su i mobilni operateri počeli da koriste Black Friday kako bi ponudili svoje proizvode i pakete po povoljnijim uslovima.
Kod Kineza gužva uobičajena, ali popusta nema. Na pitanje znaju li za „Crni petak“ odmahuju glavom svesni da je kod njih popust svaki dan i da njihova roba nema konkurenciju.
Posle ovog vikenda dame, uglavnom praznih novčanika, čekaju prvi, koji baš ovog meseca, na nevolju, pada u subotu, nadajući se da im ovaj srećni neće izbaksuzirati da plata kasni.

Svideo vam se tekst?