Distrikt
Društvo

VANREDNO KREATIVNA ŠKOLA PROFESORKE TANJE I NJENIH FEJSBUKOVACA

Profesori možda nisu bili pripremljeni za školu na daljinu, ali mnogi od njih daju sve od sebe da učenicima olakšaju i omile nastavu u izmenjenim okolnostima. Jedna od vanredno kreativnih profesorki je Tatjana Marković Topalović, koja sa svojom četom od skoro 300 Fejsbukovaca uspeva da, pored redovnog gradiva fizike, razmenjuje znanja iz slikarstva, istorije, književnosti, muzike, kulture, a učenike je posebno motivisalo takmičenje najlepše oslikanih uskršnjih jaja.

Pobednička jaja u konkurenciji 294 učenika(Foto: privatna arhiva)

Prosvetni radnici daju sve od sebe da virtuelnu nastavu približe deci, koja istovremeno koriste po nekoliko platformi i kanala za komunikaciju.
– Zavisimo od lične i dečije tehnike, od stabilnosti interneta, od ličnog zdravstvenog, psihičkog i fizičkog stanja, kao i atmosfere koju naši učenici imaju u svojim domovima. Naša deca se danas sreću sa bar 8 načina komunikacije sa svojim predmetnim nastavnicima – imejl, Viber grupe, Instagram, Fejsbuk, virtuelne Gugl učionice, Majkrosoft tims, RTS Planeta. Svako radi na svoj način – objašnjava mr Tatjana Marković Topalović, profesorka fizike u Medicinskoj školi u Šapcu.

Poznata po inovativnoj nastavi (Foto: Distrikt)

Sa objavom vanrednog stanja i obustavom rada škola, profesorka fizike odlučila je da sve učenike okupi u zatvorenoj Fejsbuk grupi koja broji čak 297 učenika, gde svi zajedno razmenjuju znanja i interesovanja iz raznih oblasti – nauke, umetnosti, kulture, muzike, istorije, engleskog jezika.
– U grupi Fizika TMT (optimizam i zdravlje) imamo digitalne redare, administratore odeljenja, koji proveravaju prisustvo, skupljaju domaće zadatke, postavljaju motivacione misli sa kojima nam i inače počinju časovi fizike. Otkrivamo biografije umetnika, slikara vojskovođa, naučnika, muzičara, političara, filozofa. Svako veče učenicima postiram dobru muziku. U odabiru učestvuje cela moja porodica. Jedne nedelje je to naša rok ili pop muzika, sledeće nedelje strana. Dve nedelje smo se bavili kategorijom prostor i vreme, te sam za njih birala 7 dana muzičke numere koje su se bavile vremenom – na primer: Cher „If I could turn back time“, a 7 dana muziku koja se bavila prostorom – EKV „Budi sam na ulici“ – priča Tanja, koja je na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta predstavljala Srbiju. Uz sve ove aktivnosti svake nedelje rukom ispisuje rezime gradiva i skicira izgled table kao na redovnom predavanju.

Gradivo prilagođeno prazničnom momentu (Foto: prezentacija „Matematika u jajetu“)

Uskrs je bio dodatni izazov za ovu uigranu družinu, čiji su članovi, iako nisu bili u obavezi, odlučili da praznike proslave sa drugarima iz škole, u digitalnom formatu.
– Učenike sam upoznala sa sjajnim predavanjem „Matematika u jajetu“, profesorke Slađane Trajković iz Prokuplja, koje se bavi unutrašnjošću jajeta. Deci je bilo beskrajno interesantno da uđu u unutrašnjost jajeta, a od mene su dobili zadatak da se zabave spoljašnjošću jajeta i da ga oslikaju – ističe ona.
U takmičenju je učestvovalo 10 odeljenja sa po tridesetak učenika. Odeljenja su imala zadatak da, nakon internog glasanja, izaberu top 10 veličanstvenih jaja. Stručni žiri predstavljala je Tatjanina ćerka Bojana Mićanović Torbica, inženjerka i talentovana umetnica, koja živi i radi u Nemačkoj.
– Bojana mi je skrenula pažnju, da je bitno, ne samo kako je jaje ofarbano, već i kakvo je okruženje i na koji način je slikano. Od danas su na mom profilu tri najlepša jajeta mojih učenica. Smatram ih izuzetnim. Vanja Lukić, Mina Rakić i Anja Mijatović su nagrađene boravkom na mom profilu i virtuelnom čokoladom „Najlepše želje“ – priča profesorka.

„Vanredno“ takmičenje „redovnih“ uskršnjih jaja (Foto: Distrikt)

I to je nastava. Mnogo zanimljivija, lepša i korisnija od uobičajenog reprodukovanja činjenica.
– U vanrednom prostoru i vremenu, dužni smo da decu ne učimo samo školskim znanjima i veštinama. Dužni smo da im ponudimo i otvorimo vrata životnih lepota, muzike, slikarstva, književnosti, mudrosti. Dužni smo da sa njima živimo realan život, da ih podsetimo da imaju prava na svoje rođendane, torte, radosti, fina flertovanja, četovanja, na dolazak proleća koje beskompromisno osvaja svojim bojama, bujanjem i rušilačkom zelenom upornošću – zaključuje Tatjana.

Svideo vam se tekst?