Distrikt
Društvo

U ŠABAČKOM PARKU NAUKA NIJE BAUK

Šabački Park nauke dobio je dva nova naučna eksponata. Sada će ovaj jedinstveni naučni park na otvorenom, koji se nalazi u okviru šabačkog Centra za stručno usavršavanje, omogućiti učenicima i posetiocima da uz skeletni i karidiovaskularni sistem čoveka, kroz igru nauče nešto novo i iz biologije.
Naučne eksponate Centar za stručno usavršavanje „Šabac“ dobio je u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda.
-Velika zahvalnost našim saradnicima iz Centra za promociju nauke, Šapcu na dar, učenicima, nastavnicima i svima onima koji žele da nauče nešto više. Interaktivne i multidisciplinarne instalacije, koje će biti od koristi i pomoći našim šabačkim nastavnicima u nastavi – kaže Branko Filipović, direktor CSU Šabac.

Do znanja kroz igru

U dvorištu šabačkog Centra za stručno usavršavanje tokom cele godine učenici mogu da uče na otvorenom. Jedinstven u Srbiji, Park nauke, ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejem u Šapcu i Centrom za promociju nauke.
Danas u ovom parku ima tridesetak instalacija uz pomoć kojih mogu da vide kako izgleda model DNK, kristalna rešetka, solarni panel, lakše razumeju određene hemijske, fizičke i matematičke principe. Kada izađu iz učionice učenici postaju deo laboratorije na otovorenom gde mogu da posmatraju, promišljaju i uče o prirodnim pojavama.
– Ja često dolazim u ovaj park. To nam pomaže da lakše učimo. Ove nove instalacije pomoći će mojim drugarima, koji su sada sedmaci. Svi volimo ovde da dolazimo i da učimo kroz igru – kaže Ognjen Sekulić.

Nove instalacije oduševile đake

Park nauke je putovanje kroz znanje i kroz vreme. Do novih saznanja stiže se kroz ulice koje nose imena poznatih naučnika, poput Isaka Njutna, Alberta Ajnštajna, Milutina Milankovića. U tim uskim sokacima su i instalacije poput Njutnovog klatna, sata u kome posetioci glume kazaljku, meteorološke stanice, naučnog tobogana, Griničkog meridijana, modela kuhinjske soli – a uz njih i 30 naučnih tabli za objašnjenja.

Park privlači i turiste

Sve je podređeno učenju na otvorenom, uz lako dostupne praktične lekcije.
– Isak Njutn je slučajno otkrio ovaj izum tako što je cedio svoja pera. Ali onda je video da može da ima i drugu namenu, a to je da izračuna održanje energije ili impulse – objašnjava Mateja, dok se igra sa kuglama Njutnovog klatna.

Centar za stručno usavršavanje uvek je pun dece

Prva instalacija te 2011. godine bio je globus, postavljen u Velikom parku, i tada je započeta ideja stvaranja Parka nauke u Šapcu. Šest meseci kasnije DING je preseljen u dvorište Centra za stručno usavršavanje i tada počinje širenje jedinstvene naučne učionice na otvorenom.
Danas je to osmišljen i dizajniran Park nauke, koji služi novim metodama učenja i promišljanja u prirodnim naukama.

Svideo vam se tekst?