Distrikt
U fokusu

Tatjana Marković Topalović, kandidatkinja za titulu najboljeg nastavnika sveta

Na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta Srbiju će predstavljati mr Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u Medicinskoj školi “Dr Andra Jovanović” u Šapcu. Odluku o tome doneo je žiri nacionalnog takmičenja, a Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je pobednike.

Tatjana Marković Topalović (Foto: privatna arhiva)

Pitagorinim trgom u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu profesorka fizike, Tatjana Marković Topalović hoda ponosno, jer je Park nauke, jedinstven u Srbiji, rezultat njenog zalaganja sa kolegama. U učionici na otvrenom lako se razume DNK, atom prestaje da bude bauk, a svet, preko globusa koji je “glavni krivac” za 3D udžbenik, učenicima postaje na dohvat ruke. Sada ovu jedinstvenu celinu čini 27 instalacija – od edukativne fontane, preko paraboličnih zvučnih ogledala. pomoću kojih se može čuti šaputanje na udaljenosti od 20 metara, Njutnovog klatna, modela DNK, kristalne rešetke, solarnog panela, sata u kome posetioci glume kazaljku, meteorološke stanice, naučnog tobogana, Griničkog meridijana, modela kuhinjske soli – a uz njih i 27 naučnih tabli za objašnjenja.

U Parku nauke u Šapcu (Foto: J. Gubelić)

Možda je baš ta ideja doprinela da Tatjana Marković Topalović postane deo svetske naučne elite, jer je kandidovana za titulu najboljeg nastavnika sveta. “Ako bih mogla negde sebe da definišem onda mislim da sam u stalnom istraživanju za sigurnim putem koji dolazi do dece 21. veka. Nekad sam manje, nekad više uspešna, ali moji učenici kažu da je ono što sam promovisala u školi i van škole bilo kasnije za njih veoma korisno”, kaže ponosno Tatjana Marković Topalović.

Tanja sa bivšim učenikom (Foto. J. Gubelić)

Učenicima je omiljena, kao i u Društvu ljubitelja fizike “Fiziks” čiji je osnovač. Obožavali su je mališani jer je samo za njih postavila i koncipirala letnju školu nauke na teritoriji grada, koja je opismenjavala decu od šeste do jedanaeste godine. Na njih je prenosila ljubav prema fizici. Tamo gde je bilo materijala, nauka se primila, gde nije bilo volje, učila ih je životu. Isto je bilo i kada bi prenosila iskustva iz Cerna, gde je dva puta boravila na poziv svetski priznatih naučnika. Nešto od toga ostavilo je trag i na bivšeg učenika Nikolu Đukića, studenta defektologije, koji danas radi u Muzeju iluzije u Beogradu.
“Čas kod nastavnice Tanje uvek je počinjao na poseban način. Ona bi citirala nekog naučnika ili filozofa, a nekada je čas počinjala tako da oslikava naše trenutno raspoloženje”, priseća se Nikola Đukić.

Znanje prenosi na jednostavan način (Foto: J. Gubelić)

I tako već 26 godina, u tri šabačke škole. Ispratila je 4.500 učenika i uvek spremna za nove naučne izazove!
“Učenje u mladosti je klesanje u kamenu, a u učenje u starosti je šaranje u pesku”, sa tom mišlju profesorka Tanja, promoterka nauke u Mačvanskom okrugu i koordinator projekta „Zasuči rukave“ počinje dan. Smatra da je potrebno podsticati decu, pružati im nove izvore informacija van učionice, omogućiti im da čuju, osete i dodirnu nauku, kako bi bili naučno pismeni i spremni da se uhvate u koštac sa novim tehnologijama 21. veka.
“Želim da pokažem koliko je naša Srbija lepa i koliko u njoj ima pametne dece. Naš zadatak je da to činimo na svakom koraku, da ih edukujemo, usmeravamo i da drugima to ponosno pokazujemo”, zaključuje profesorka Tanja.

 

Svideo vam se tekst?