Distrikt
Društvo

TANJIR TOPLE HRANE I MESTO DA SE UGREJU I ODMORE ZA DECU SA ULICE

U centru Šapca otvoreno je Svratište za decu koja prose. Deca sa ulice dobijaju topli obrok svakoga dana zahvaljujući Fondaciji „Humano srce Šapca” koja priprema hranu, a Eparhija šabačka obezbedila je prostor.

Barem o hrani ne moraju više da brinu (Foto: J. Gubelić)

U Šabac, po novac isprošen za hranu, dolaze i deca iz okolnih opština, utvrđeno je zahvaljujući akcijama Saveta protiv trgovine ljudima. Tokom sprovođenja ovih akcija u protekle četiri godine, na šabačkim ulicama zatečeno je oko 50 maloletne dece, koja prose, a od toga je polovina iz obližnjih mesta.
Iz tog razloga, sklanjanje dece sa ulice jedna je od najvažnijih aktivnosti humanih ljudi Šapca. Svakog dana između oko 30 mališana i njihove roditelje u prostorijama Svratišta u Ulici Cara Dušana 6 čekaju tanjiri sa kuvanom, svežom hranom, voće i slatkiši. Hrana se iz kuhinje „Humanog srca“ svakodnevno doprema u Svratište, a za korisnike koji zbog udaljenosti nisu u mogućnosti da dođu na obrok, obezbeđen je prevoz.

Druže se i igraju u prostoru od 60 metara kvadratnih (Foto: J. Gubelić)

U vreme ručka, od 12 do 14 časova, musavi, gladni i oskudno obučeni, sa ulice gde su prosili koru hleba, ovi mališani konačno imaju mogućnost da u toplini njima namenjenog zajedničkog doma, jedu, igraju se, odmore, i najvažnije, ne prose.
– Svaki dan ovde dolazim već tri nedelje sa petoro dece, svaki dan tu ručamo, taj ručak nam mnogo znači, jer inače živimo u teškim uslovima, kaže Vera Đorđević, majka petoro dece.

U društvu je lepše (Foto: J. Gubelić)

Najmlađim Nikolićima svakog dana treba šest tanjira hrane za svaki obrok, od kog možda neće biti siti. U šabačkom Svratištu niko ne ostaje gladan, jer hrane i slatkiša ima za svu decu sa ulice.
– Dolazim sa braćom i sestrama, ponekad i sa mamom. Hrana je dobra, nije važno šta ima da se jede, kaže Milisav, najstariji od šestoro Nikolića.

I trudnice dolaze sa svojim mališanima (Foto: J. Gubelić)

Svejedno je šta je na meniju , samo da su siti, i deca i njihovi roditelji, koji u svom domu nisu imali za ovaj ručak.
– Dolazimo svaki dan, ja i dvoje dečice, nezaposlena sam pa mi mnogo znači. Ručaju, lepo im je ovde, igraju se, kaže Slobodanka Mijailović.
Želeći da iskoreni prosjačenje predsednica šabačke Fondacije „Humano srce Šapca“, Ruža Popović, došla je na ideju da im obezbedi siguran obrok.
– Svedoci smo svakodnevno da deca pružaju svoje ručice od osobe do osobe, tražeći novac za hranu, a da bismo ih sklonili sa ulice, moramo im nešto ponuditi. Tako da smo došli na ideju i zajedno sa Eparhijom šabačkom otvorili smo svratište za decu, koja će dolaziti svakodnevno, kaže Ruža Popović, predsednica UO Fondacije „Humano srce Šapca“ i ističe da je ovoj deci hrana obezbeđena, upravo da ne bi prosila.

Pomoć dolazi od onih koji razumeju njihove potrebe (Foto: J. Gubelić)

Šabačka eprahija ustupila je prostor u kom osim hrane, deca mogu da se sklone od kiše i hladnoće, ali i da se igraju i odmore.
– Godinama našim gradom lutaju gladna deca. Ovaj prostor namenili smo za jednu modernu galeriju crkvenih predmeta i knjiga, ali kada su Ruža i “Humano srce” predložili da napravimo ovde dečije hranilište, naš vladika je izdvojio prostor za to i umirio savest svih nas. Voleo bih kad bi ovaj primer poslužio svim crkvama i sveštenstvu, širom cele Srbije, jer brinuti o deci je važnije nego podignuti hram, zaključuje dr Ljubomir Ranković, iz Eparhije šabačke.

Za njihovo srećnije detinjstvo (Foto: J. Gubelić)

Cilj da gladne dece ne bude na ulicama Šapca, prvi je korak u rešavanju problema dečjeg prosjačenja. Ovo je tek početak, a da bi nezbrinuta deca, barem na kratko bila sklonjena sa ulice, nešto im se mora ponuditi. Za sada je to tanjir tople hrane, prostor da se ugreju, odmore i igraju.

Svideo vam se tekst?