Distrikt
Zanimljivosti

SVETLANA VOZI KAMION OD 40 TONA

Svetlana Josipović (49) iz Uba dve decenije vozi kamion. Nekada je dnevno prelazila po 300 kilometara, prevozeći po nekoliko tura šljunka na relaciji Lazarevac – Obrenovac – Ub. Kamion je njeno omiljeno prevozno sredstvo, a neretko vozi kamion sa dizalicom, viljuškar i druge građevinske mašine.

Svetlana spretno ulazi u svoje omiljeno prevozno sredstvo (Foto. J. Gubelić)

Šta je za Svetlanu Josipović da preveze deset kubika šodera do Lazarevca, kad ona sa lakoćom vozi 40 tona?! Sigurno okreće volan moćne mašine od sedam i po metara, a ništa manje spretno i kada zakači još jednu prikolicu.
“Vozila sam i kamion sa prikolicom od petnaest i po metara. Sasvim mi je svejedno jer ja na to ne obraćam pažnju. Više volim da sednem u kamion nego u kola. Na ovoj visini čovek se oseća moćno, a kad posle kamiona sednem u auto, baš mi bude neobično”, priča Svetlana, poznata autoprevoznica u tamnavskom kraju.

“Pregazila” milion kilometara (Foto: J. Gubelić)

Nekada je dnevno prelazila i po 300 kilometara. Izazov joj je bio da preveze nekoliko tura građevinskog materijala od Uba do Obrenovca, a ponekad se pošao šofera za moćnom mašinom završavao u večernjim satima na jugu Srbije. Svojim kamionom za dve decenije pregazila je kilometražu na kojoj bi joj mnogi pozavideli.
“Mogla sam da vozim i po dvanaest sati dnevno. Ja za volanom uopšte ne osećam umor. Godišnje sam prelazila 85 hiljada kilometara. Kad se sve sabere sigurno sam prešla million kilometara”, priča.

Sama utovara i istovara (Foto: J. Gubelić)

A sve je počelo kada su zbog pravnih ograničenja morali da registruju firmu na njeno ime. Suprug Dragan (52) bio je stalno zaposlen, a Svetlana, mašinski tehničar po struci, bez posla. Te 1996. godine registrovali su autoprevozničku firmu na njeno ime. Jedan od uslova bio je da položi za C, što je ona odmah i učinila. U kamion je prvi put sela sa 26, a prvi izazov na drumu, bio je odlazak u selo kod roditelja.
“Celo selo se okretalo, a ja sam vozila svoju vožnju. Jednostavno, to mi se svidelo”, priča kroz smeh.

Porodični sastanak na radnom mestu (Foto: J. Gubelić)

Suprug Dragan, kada je video kako se dobro snalazi, stalno je tražio izgovore da je uposli, kako bi što više vozila kamion. U početku je Svetlanu slao da mu sipa gorivo, ili doveze šljunak kad je on zauzet, sve dok joj kamion nije “ušao u krv”. Onda je predložio da polažu za E kategoriju.
“Odemo mi da polažemo. Izašli smo zajedno na isti poligon i Svetlana položi, a ja padoh”, priseća se kroz smeh suprug Dragan.

Olako manevriše sa 40 tona (Foto: J. Gubelić)

Kasnije su se ređale anegdote. Najzanimljivije je bilo kada bi zajedno vozili robu.
“Sećam se jednog slučaja gde sam ja prvi stigao kamionom. Prolaz je bio malo uži, a vlasnik je, videvši me, počeo da se hvata za oluke i da mi dobacuje da pazim da mu ne izvalim stubove. Ja sam pokušao da ga umirim govoreći mu da je moj kamion skuplji od njegovih oluka i da ne treba da se plaši. Prođem ja nekako, kad u tom času stiže i Svetlana. Kako je namotala, ona je tako i ušla u dvorište. Kad je to video vlasnik, on je osuo paljbu na mene govoreći mi kako sam nesposoban, kako treba da se ugledam na ženu i od nje da učim kako se vozi”, priča Dragan anegdote sa terena.

Suprug Dragan i sin Nikola (Foto: J. Gubelić)

Bilo je i onih situacija kada su “padale” opklade da li će uspeti da savlada mašinu na nepristupačnom terenu. Naravno, svaki uloženi dinar u korist ove neobične Ubljanke odnosio je pobedu. Ona se jednostavno dokazala u muškom zanimanju u kom često pokori i vrhunske kamiondžije. Pritom, ženstvenosti joj uopšte ne manjka.
U kući je domaćica i majka dva studenta. Napolju utovara i istovara, a stiže i tamo gde je ne očekuju u njenom omiljenom prevoznom sredstvu.
“Kad idem u Beograd ja stanem u Ostružnici, napunim kamion peskom, odem do Beograda, pozavršavam šta imam i vratim se kući. Često mi se dešavalo da mi je kamion pun tereta kada treba da idem na roditeljski sastanak. Ja tada parkiram kamion ispred škole, odem na sastnak i posle vozim kamion kući” , priča Svetlana neobične situacije iz svoje autoprevozničke karijere.

U kući je domaćica kao i sve druge žene (Foto: J. Gubelić)

Koliko je omiljena među kolegama uverio se i suprug Dragan kada je seo u njen kamion.
“Vozim ja i ide mi u susret jedan kolega. Malo mi svirne i mahne. Posle kilometar naiđe drugi. Vidim, čovek šalje poljupce. Na kraju je naišao treći. On je bukvalno ustao od volana i počeo da šalje poljupce. Kad je video da vozi muškarac, ja mislim da je potonuo u sedište”, priča Dragan zanimljivosti sa šoferskih tura.
Svetlana svog ljubimca nikada nije čak ni ogrebala, unutra je čisto kao u apoteci, a u vožačkoj nema nijednu kaznu niti zabranu.

 

 

Svideo vam se tekst?