Distrikt
Kultura U fokusu

SRPSKO KOLO ISPRED BELE KUĆE

Dokumentarni film i serijal od nekoliko kratkometražnih epizoda o srpskom kolu snimljen je na više lokacija u Americi, Srbiji, BiH, a ovoj ekranizovanoj bajci o simbolu našeg nacionalnog identiteta poseban kolorit dalo je Udruženje za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja, Šapčanke Biljane Regan, koja živi u Vašingtonu.

Sa snimanja dokumentarnog filma “Srpsko kolo” (Izvor: privatna arhiva)

U želji da sačuva i promoviše običaje i tradiciju zemlje koju je napustila fizički, ali nikada srcem, Biljana Regan već deset godina pronosi srpsku priču širom sveta. Do sada je, uz brojne pohvale, sa svojim Udruženjem realizovala više desetina izložbi, revija i drugih događaja. Međutim, ovog puta, za potrebe snimanja filma o lepoti i autentičnosti srpske narodne igre, kostimi narodnih nošnji i prateći rekviziti sa ovih prostora, koje je sakupila i prikazala, dali su izvanredan pečat upravo napravljenim kadrovima u prestonici Amerike.

Predstavljeni detalji “prela” (Izvor: privatna arhiva)

Dok su privodili kraju moravac i užičko kolo ispred Bele kuće u Vašingtonu, na Džeferson memorijalu, ispred Vašingtonskog spomenika i mnogim drugim lokacijama prolaznici su zastajkivali da vide o čemu se radi. Amerikanci nenaviknuti na ovu melodiju, cupkali su u mestu, pokušavajući da uhvate ritam. Za to vreme, nasmejane devojke sa kikama, obučene u najlepšu srpsku nošnju, igrale su kao jedna. Na taj prizor niko nije ostao ravnodušan. Još veću atrakciju izazvali su pesma, preslice i kukuruz u rukama arhaično obučenih devojaka i dece, u pokušaju ilustrovanja srpskih seoskih poslova.

–             Udruženje za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaje u Americi je učestvovalo u tom projektu sa jednim starim srpskim običajem – prelo. Bila nam je izuzetna čast da budemo deo jednog tako velikog projekta, značajnog kako za nas tako i za ceo srpski narod – kaže Biljana.

Najlepša slika Srbije (Izvor: privatna arhiva)

Ovaj nacionalni projekat ujedinio je mnoštvo kulturnih institucija, organizacija i udruženja iz Srbije i Amerike, sa nacionalnim predznakom, kako bi se u što boljem svetlu predstavila narodna igra koja je 2017. godine uvrštena na svetsku listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

– Projekat Srpsko kolo  realizuje se u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom “Kolo”, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom “Venac” sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, nekoliko srpskih gradova kao i Srpski kulturni centar „Opančići“ i Srpska ambasada u Vašingtonu  – kaže Šapčanka koja je od ljubavi prema kulturnoj baštini Balkana napravila prepoznatljiv brend u SAD-u.

Srpsko poselo u glavnom gradu Amerike (Izvor: privatna arhiva)

Pored etno grupe Biljane Regan, projekat Optimistic film-a i reditelj Željko Mirković okupili su 60 izvođača iz tri folklorna ansambla, devojački hor, kamerni hor „Srbijana“, solistu na harmonici Milana Mitića, dečiji hor i folklornu grupu pri Crkvi Svetog Luke u Vašingtonu.

Svideo vam se tekst?