Distrikt
U pokretu

SLAVA U DOBA KORONE – ĆERKE PREKO VIDEO LINKA PRISUSTVOVALE LOMLJENJU KOLAČA

Zbog vanrednog stanja usled globalne pandemije korona virusa, mnoge porodice krsnu slavu, Lazarevu subotu, proslavile su bez gostiju. Porodica Simić iz Šapca ispoštovala je sve običaje, ali su na slavskom ručku bili samo domaćica i domaćin.
– Slavu ove godine obeležavamo onako kako okolnosti dozvoljavaju, znači bez gostiju. Žito smo nosili u crkvu juče, pre policijskog časa da ga osveštamo. Sve nabavke i pripreme obavili smo u vanrednim okolnostima. Ipak, jutros je na trpezi bilo sve što treba, sem gostiju, a ćerke su se sa unucima preko video linka uključile da prisustvuju lomljenju kolača. Nadamo se da će ovo biti jedina godina kada ovako slavimo – priča Šapčanin Dragan Simić, poznati dugogodišnji poreski inspektor iz ovog grada.

Na slavi bili samo domaćini (Foto: privatna arhiva)

Supruga Nevena, uz redovan posao u banci, pripremila je slavsku trpezu. Ispred slavske sveće ovaj bračni par polomio je kolač, uz želju da dogodine slave u boljim okolnostima. Na ručku su bili samo njih dvoje, ali ne žale previše, jer slava i jeste sveća i kolač, a sve drugo je gozba za koju će biti vremena kada sve ovo prođe.

Svideo vam se tekst?