Distrikt
Društvo

SLATKI I ZDRAVI SLAĐINI SLATKIŠI

Šapčanka Slađana Vujaković, profesorka srpskog jezika, majstorica je za zdrave slatkiše. Ona pravi kolače bez industrijskog šećera, koji su bogati energijom i vitaminima. Njeni slatki zalogaji ne štete zdravlju, a mogu da se jedu za vreme posta ili u posebnim režimima ishrane.
U maloj radnji u Ulici Vlade Jovanovića, sa ukusom su se složile boje, baš kao ukusi i mirisi tek napravljenih kolača.

U početku je pravila samo za sebe (Foto: J. Gubelić)

U izlogu dominira roze, baš kao fil na voćnoj torti. Lešnik i urme daju im poseban ukus, kao i cvetni tapet na bočnom zidu. Sve je kao malina na vrhu kolača, koji se smaže u par zalogaja. Nakon njega zadovoljene su sve potrebe za slatkišima kao i za hranom.

-Ovo je naš novi kolač, koji sam poslednji napravila. To su energetske bombice. U njega stavljamo indijski orah. Najpre je potrebno da se on usitni, a onda pristupamo pravljenju bombica – priča Slađa, koja recepte sama osmišljava.

Recepte sama osmišljava (foto: J. Gubelić)

Tako nastaju zdravi slatkiši. Zapravo, to su sirovi ili blago pečeni domaći kolači bez dodatog šećera, puni proteina i energije. Na ovu ideju Slađana se opredelila pre svega zbog zdravstvenih razloga, ne sluteći da će to biti njen mali biznis.

-Ideja se rodila pre nekoliko godina. Ja sam imala problem sa bakterijama, kandidom i ešerihijom, pa mi je doktor savetovao da promenim način ishrane, odnosno da izbacim industrijski šećer, a umesto njega da koristim prirodni. Tako sam došla na ideju da pravim slatkiše koristeći prirodne zaslađivače, poput urmi, meda, javorovog sirupa – priča Slađa koja se tada rešila svog problema, ali i napravila kolače koji su joj dali energiju, omogućili da se ne oseća umorno i tromo, a usput joj pomogli da stvori svoj mali biznis.

Sa svima deli recepte (Foto: J. Gubelić)

I danas je radnja tu, i mnoštvo slatkih zdravih zalogaja koje Slađa sama osmišljava. Kuglice sa višnjama su tek nedavno izašle iz njene kuhinje i već su postale omiljene.
-Ima mnogo izbora i raznih kombinacija. Čoko višnja je jedan od naših najprodavanijih kolača koji sadrži dosta sirovog organskog kakaoa, svežih urmi, kokosovog krema, kokosovog ulja, a višnje su po vrhu i u srednjem sloju – otkriva nam recept.

Nije ni slutila da će to biti ljen mali biznis (Foto: J. Gubelić)

Slatkiši su nastali iz čiste ljubavi. Sama je istraživala recepte i pravila je različite kombinacije. Sada zna da kod orašastih plodova, urmi, banana, domaćeg meda, nema greške. Tim pre jer je reč o zdravim i hranljivim namirnicama. Male tajne deli sa svima koji žele da naprave zdrav slatkiš za sebe.

Na društvenim mrežama objavljuje i recepte i način pripreme (Foto: J. Gubelić)

Društvene mreže u početku su bile osnovni vid reklamiranja, dok nije svojim slatkišima osvojila kupce.
-Uradili smo i kutije sa našim kodom koji ih vodi na Instagram stranicu. Tu mogu da se vide kolači, tu objavljujemo recepte, snimak kako se pravi ali i sastojke koje sadrže. Tu smo i izlistali najprodavanije kolače, ali i cene, tako da mogu da vide sve što ih zanima – objašnjava.
I takvi su svi kolači, kremasti, zdravi i ukusni. Recepte deli sa svima koji su zainteresovani, a kako kaže, ništa nije komplikovano za one koji žele sami da se oprobaju.

Svideo vam se tekst?