Distrikt
Društvo Kultura

ŠABAC IMA ŠTO NIKO NEMA – ČIVIJADA I VAŠAR MANIFESTACIJE BEZ PREMCA

Za svakog po nešto i za svakog sve – tako izgleda septembar u Šapcu. Najčuveniji festival humora i satire i najmasovniji vašar u čitavoj državi još jednom nadmašili su značenje pojma brend grada.

Čivijaški čas u osnovnim školama (Izvor: Turistička organizacija Šapca)

Podizanje čivijaške zastave znak je za pozor. I zaista, posle dve godine prinudne pauze, Osmeh se vratio u grad, kako kaže parola ovogodišnjeg belosvetskog vašara humora i satire. Po lekoviti osmeh u Šabac došli su posetioci iz čitave Evrope, jer za to je bilo krajnje vreme.

– Upravo je Čivijada kruna naše manifestacione sezone, kada se spoji sa Čivijaškim karnevalom, a u predvečerje Šabačkog vašara, svakako da privlači veliki broj turista iz okolnih mesta, čitave Srbije, ali i regiona. Karneval nam je u grad doveo goste iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Belgije, Holandije i Turske, koji su iz Šapca otišli sa predivnim utiscima, oduševljeni našim tradicionalnim gostoprimstvom, sa pregršt utisaka o našem gradu i čivijaškim duhom koji ima posebnu draž – ističe v.d. direktora Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić.

Gosti iz čitave Evrope (Izvor: Turistička organizacija Šapca)

Iako je kiša pretila da pokvari trud, čivijaški duh rasterao je oblake iznad grada. Od beba i predškolaca do onih koji pamte njene početke – u ovoj Čivijadi učestvovalo je pola grada, dok je druga polovina pratila sadržaje. Sledeća će, organizatori poručuju, biti još vedrija i masovnija.

–          Čivijada je manifestacija koja nas obavezuje. Manifestacija koja će naredne godine sa slavljeničke torte oduvati 55. svećica. Iako duboko u šestoj deceniji ona je večno mlada, uvek nasmejana i sa puno ljubavi ispunjava šabačke ulice. Kada na Čivijadu nadovežemo i Čivijaški karneval koji je sa nama već 15. godinu za redom i koji se trudi da u svojim programima afirmiše, pre svega, predškolce i đake iz našeg grada, shvatimo da za budućnost ne treba da brinemo, da će imati ko da nas naslediti i da večni plamen čivijaškog duha pronosi i u decenijama pred nama. Osmeh se vratio u grad i neka tu i ostane – poručuje Simić.

Ulice prepune građana (Izvor: Turistička organizacija Šapca)

Da će tako biti čitave godine, garantuje, posle Nele Eržišnik i Seke Sablić, treća žena predsednik Čivijaške republike, prvakinja srpskog glumišta i vrsna komičarka Olga Odanović.

– Verujem da je Olga Odnović pravi izbor za narod čivijaški i da će treća biti sreća, te da do naredne Čivijade nećemo skidati osmehe sa lica i kako bi naša predsednica u svom inauguracionom govoru rekla – “nikome nećemo dozvoliti da nam izvuče čivijice koje pokreću osmeh i radost na licima”.

Najlepša slika Šapca (Izvor: Turistička organizacija Šapca)

A sa Gradskog trga i ulica, reka ljudi i automobila raznih registarskih oznaka, prelila se na čuveni Mihajlovac. Malogospojinksi panađur, koji bez kiše ne može da protekne, primio je hiljade posetilaca za nekoliko dana. Zabavni park, najveći ove vrste u Srbiji i trgovci sa svih strana, došli su da ponude ono najbolje što imaju. Opis od igle do lokomotive, ovde je prevaziđen.

Ni kiša nije omela posetioce (Foto: Distrikt)

Poskupljenja, hladnoća i kiša, nisu umanjili njegov značaj. Manifestacija na koju se čekalo pune dve godine, probudila je radoznalost i kod onih koji nisu ni sanjali da će se zadesiti ovde.

– Na poziv prijatelja iz Šapca došao sam iz Subotice. Godinama već imam želju da posetim ovo zbivanje. Sad razumem onu pesmu „Hoćemo li u Šabac na vašar“, kaže Milenko Ađanski.

I ukus i miris (Foto: Distrikt)

Mešaju se mirisi, ukusi, narodnjaci, zabavnjaci, dim i prašina. Pečenje pod šatrom i pljeskavica, šećerna vuna i licidersko srce, sve ima svoje kupce. Neko je došao da proba, a neko samo da vidi i čuje. A ima i šta.

– Svaki put smo ovde. Deca na automobilima za sudaranje i ringišpilima, a društvo i ja na vrućoj jagnjetini. Dve godine smo čekali na ovo, zar da odustanemo zbog kiše – pita se gost iz Bijeljine.

Mesto sa kog se vidi ceo grad (Foto: Distrikt)

Tradiciju obeležavanja Male Gospojine u grad je donelo stanovništvo sa sela. Početkom 20. veka proslavljao se Petrovdan. Stari Šapčani nikada nisu odlazili na Malogospojinski vašar prvi dan, već su veče uoči Male Gospojine svoje porodice izvodili u kafane na večere ili tamo sklapali važne trgovačke poslove. Vek kasnije sve se promenilo. Na vašar dolaze i gospoda i gospođe po nekoliko puta dnevno, i tako će biti svih deset dana.

– Došao sam da pogledam šta ima zanimljivo od alata, polovne tehnike, jer sam zaljubljenik u to, a ovde je definitivno najveći izbor. Idem svaki dan, jer stalno ima nove robe. Volim da kupim i neispravno, pa da popravim – kaže Milan Avramović.

U gusto zbijenom kalendaru manifestacija Srbije, ova dva događaja, i dalje bez premca, sinonimi su grada na Savi.  

Iz serijala KULTURE GRAD. Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?