Дистрикт
Друштво Култура

ШАБАЦ ИМА ШТО НИКО НЕМА – ЧИВИЈАДА И ВАШАР МАНИФЕСТАЦИЈЕ БЕЗ ПРЕМЦА

За сваког по нешто и за сваког све – тако изгледа септембар у Шапцу. Најчувенији фестивал хумора и сатире и најмасовнији вашар у читавој држави још једном надмашили су значење појма бренд града.

Чивијашки час у основним школама (Извор: Туристичка организација Шапца)

Подизање чивијашке заставе знак је за позор. И заиста, после две године принудне паузе, Осмех се вратио у град, како каже парола овогодишњег белосветског вашара хумора и сатире. По лековити осмех у Шабац дошли су посетиоци из читаве Европе, јер за то је било крајње време.

– Управо је Чивијада круна наше манифестационе сезоне, када се споји са Чивијашким карневалом, а у предвечерје Шабачког вашара, свакако да привлачи велики број туриста из околних места, читаве Србије, али и региона. Карневал нам је у град довео госте из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Италије, Белгије, Холандије и Турске, који су из Шапца отишли са предивним утисцима, одушевљени нашим традиционалним гостопримством, са прегршт утисака о нашем граду и чивијашким духом који има посебну драж – истиче в.д. директора Туристичке организације града Шапца Душан Симић.

Гости из читаве Европе (Извор: Туристичка организација Шапца)

Иако је киша претила да поквари труд, чивијашки дух растерао је облаке изнад града. Од беба и предшколаца до оних који памте њене почетке – у овој Чивијади учествовало је пола града, док је друга половина пратила садржаје. Следећа ће, организатори поручују, бити још ведрија и масовнија.

–          Чивијада је манифестација која нас обавезује. Манифестација која ће наредне године са слављеничке торте одувати 55. свећица. Иако дубоко у шестој деценији она је вечно млада, увек насмејана и са пуно љубави испуњава шабачке улице. Када на Чивијаду надовежемо и Чивијашки карневал који је са нама већ 15. годину за редом и који се труди да у својим програмима афирмише, пре свега, предшколце и ђаке из нашег града, схватимо да за будућност не треба да бринемо, да ће имати ко да нас наследити и да вечни пламен чивијашког духа проноси и у деценијама пред нама. Осмех се вратио у град и нека ту и остане – поручује Симић.

Улице препуне грађана (Извор: Туристичка организација Шапца)

Да ће тако бити читаве године, гарантује, после Неле Ержишник и Секе Саблић, трећа жена председник Чивијашке републике, првакиња српског глумишта и врсна комичарка Олга Одановић.

– Верујем да је Олга Одновић прави избор за народ чивијашки и да ће трећа бити срећа, те да до наредне Чивијаде нећемо скидати осмехе са лица и како би наша председница у свом инаугурационом говору рекла – „никоме нећемо дозволити да нам извуче чивијице које покрећу осмех и радост на лицима“.

Најлепша слика Шапца (Извор: Туристичка организација Шапца)

А са Градског трга и улица, река људи и аутомобила разних регистарских ознака, прелила се на чувени Михајловац. Малогоспојинкси панађур, који без кише не може да протекне, примио је хиљаде посетилаца за неколико дана. Забавни парк, највећи ове врсте у Србији и трговци са свих страна, дошли су да понуде оно најбоље што имају. Опис од игле до локомотиве, овде је превазиђен.

Ни киша није омела посетиоце (Фото: Дистрикт)

Поскупљења, хладноћа и киша, нису умањили његов значај. Манифестација на коју се чекало пуне две године, пробудила је радозналост и код оних који нису ни сањали да ће се задесити овде.

– На позив пријатеља из Шапца дошао сам из Суботице. Годинама већ имам жељу да посетим ово збивање. Сад разумем ону песму „Хоћемо ли у Шабац на вашар“, каже Миленко Ађански.

И укус и мирис (Фото: Дистрикт)

Мешају се мириси, укуси, народњаци, забавњаци, дим и прашина. Печење под шатром и пљескавица, шећерна вуна и лицидерско срце, све има своје купце. Неко је дошао да проба, а неко само да види и чује. А има и шта.

– Сваки пут смо овде. Деца на аутомобилима за сударање и рингишпилима, а друштво и ја на врућој јагњетини. Две године смо чекали на ово, зар да одустанемо због кише – пита се гост из Бијељине.

Место са ког се види цео град (Фото: Дистрикт)

Традицију обележавања Мале Госпојине у град је донело становништво са села. Почетком 20. века прослављао се Петровдан. Стари Шапчани никада нису одлазили на Малогоспојински вашар први дан, већ су вече уочи Мале Госпојине своје породице изводили у кафане на вечере или тамо склапали важне трговачке послове. Век касније све се променило. На вашар долазе и господа и госпође по неколико пута дневно, и тако ће бити свих десет дана.

– Дошао сам да погледам шта има занимљиво од алата, половне технике, јер сам заљубљеник у то, а овде је дефинитивно највећи избор. Идем сваки дан, јер стално има нове робе. Волим да купим и неисправно, па да поправим – каже Милан Аврамовић.

У густо збијеном календару манифестација Србије, ова два догађаја, и даље без премца, синоними су града на Сави.  

Из серијала КУЛТУРЕ ГРАД. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима