Distrikt
Društvo Zanimljivosti

PRVA ŽENA LEKAR U SRBIJI DOBILA MURAL U SVOM RODNOM GRADU

Doktorka Draga Ljočić, prva žena lekar u Srbiji, dobila je mural u Šapcu, svom rodnom gradu. Ovo autorsko delo akademskog vajara i profesora Škole primenjenih umetnosti Đorđa Zečevića, impresivne površine od preko 130 kvadratnih metara, krasi zid nove stambene zgrade u blizini šabačke Bolnice.

Velika humanistkinja, potporučnica u vojsci i jedna od prvih borkinja za rodnu ravnopravnost na ovim prostorima predstavljena je simbolima njene životne ideologije. Na levoj strani stoji znak njene borbe za ostvarivanje ravnopravnog odnosa sa muškarcima, na desnoj strani je oslikano njeno učešće u ratovima, a u centralnom delu portret doktorke Drage Ljočić sa zastavom, kolom dece i simbolom Kola srpskih sestara, čiji je suosnivač bila.

Mural posvećen prvoj ženi lekaru u Srbiji (Foto: M. Vujčić)

Kada je inspiracija jasna, kao i u slučaju murala koji je pre dve godine posvetio Stani Milanović, motivacija ne manjka ni po lošem vremenu, ni na skelama udaljenim nekoliko desetina metara od zemlje, a autor ovih javnih umetničkih dela i bukvalno je bio na visini zadatka.

-Mural sam slikao otprilike mesec dana. Sama inspiracija potekla je od toga da mi zaboravljamo značajne ljude iz naše bliske istorije. Sve ono što imamo danas kao neki kvalitet i dostignuće to uzimamo zdrav za gotovo, a neko se nekada izborio za to. Neko je svojim životom, svojim primerom svedočio iskonsku, unutrašnju želju i potrebu da bude bolji. Doktorka Draga Ljočić je mogla da ostane u Švajcarskoj nakon studija, mogla je da ode bilo gde u svetu, ali ona je odabrala da ostane u Srbiji i da se ovde bori sa tradicionalnim, patrijahalnim stavovima, i sve to da bi pomogla svojoj zemlji i svom narodu. Inspiracija je želja i potreba da se na neki način odužimo kao društvo. Kao pojedinac osećam izuzetno divljenje prema toj ličnosti. Proučavajući njen život i delo, došao sam do nekih saznanja koja su preispitala moje stavove, veru u ljude, u umetnost  – priča autor murala Đorđe Zečević.

Slikajući mural doktorke Drage Ljočić postojala je dodatna odgovornost, jer je ovo samo jedan od načina da se odužimo značajnim ženama iz prošlosti grada.

-Ovo što sam radio, radio sam kao da će da bude u centru Njujorka. Trudim se da najbolje moguće to zaista i uradim. Uvek postoji odgovornost, ali i taj profesionalni stav da se da sve od sebe kada se nešto radi, a naročito kada su ovako zaboravljene, skrajnute ličnosti u pitanju. Onda postoji odgovornost više, u smislu da mnogo toga treba prikazati, pokazati i prezentovati. Prilikom istraživanja to su poprilične količine tekstova i mnogo muke da se oni pronađu, jer ih i nema baš mnogo. Treba sve to nekako ukomponovati jer je to jedna od retkih prilika da se ta ličnost prezentuje – kaže Zečević.

Umetničko delo na stambenoj zgradi (Foto: M. Vujčić)

Firma Set, koja je angažovala Zečevića za oslikavanje likova Šapčanki, iskazuje poštovanje prema ženama koje su obeležile jedno vreme, a svojim angažovanjem ostavile traga, kako u gradu, tako i u lečenju, obrazovanju, nauci i sveukupnom životu društva.

-Mi smo doneli odluku da generalno svi naši objekti koje budemo finansirali i mi, kao investitori, gradili, će biti posvećeni nekoj od znamenitih žena Šapca. Ovakvu odluku doneli smo prilikom sasvim slučajnog susreta sa nemačkim investitorom koji je dolazio u Šabac i sa kojim smo imali jednu vrlo lepu saradnju. Nakon toga, rešili smo da vidimo da li zaista ima znamenitih žena u našem gradu i ko su one bile. U toj potrazi shvatili smo da ima jako mnogo Šapčanki koje su mnogo učinile za svoj rodni grad, ali isto tako i za celu Srbiju. Sve one su neopravdano zanemarene i da bismo skrenuli pažnju na to, odlučili smo se za ovu akciju. Mi smo doneli definitivnu odluku da dok god budemo gradili, svaki naš objekat biće posvećen nekoj ženi – priča Milenca Srećković, direktorka Set-a.

Doktorka Draga Ljočić zalagala se za besplatno lečenje siromašnih građana i bavila se humanitarnim radom. Bila je prva žena lekar u Srbiji. U domovinu se vratila 1919. godine i tada je dobila zvanje ,,prvog” lekara i time je otvorila put budućim koleginicama. Danas pored stambenog bloka i Dom zdravlja u Šapcu nosi njeno ime. 

M. Vujčić

Svideo vam se tekst?