Дистрикт
Друштво

ПРЕ ПЕТ ГОДИНА СТОКУ ПРЕМЕСТИЛИ НА ТАВАН ПОД НАЛЕТИМА БУЈИЦЕ, А ДАНАС СЕ ЧУДЕ СВОМ ПОДУХВАТУ

Сваки пут када се намрачи од Цера, Галонићи из Миокуса гледају у небо, а у себи се моле само да не буде као у мају 2014. године. Тада се река Добрава излила и поплавила на десетине кућа и на хиљаде хектара ораница. Да би сачували оно од чега живе, тридесеторо говеда из поплављене штале преместили су на таван.

Краве степеницама попели на таван

Седморо комшија сатима је терало животиња да се бетонским степеницама неколико метара високим попну на врх објекта где су до пре сат времена држали сено и сламу. Данас ни сами не знају да ли би поново учинили исто.
– Ја не знам да ли би то поново могао. Сад имамо још више говеда. Сећам се да смо отац и ја ушли у шталу и видели да је вода теладима дошла до стомака, а скоро исто и кравама, договорили смо се да их преместимо на таван. Вода је нагло долазила, а један крава изненада се отргла и спала са степеништа у воду. Отац је по њу и захватила га је бујица – прича Цветко Галонић.

После 13 дана спустили их дизалицом

Око три сата спасавали су животиње. За кућу нису ни марили. У бујичном налету Добрава је поплавила кућу, њиве, пластенике. На удару водене бујице нашле су се и прикључне машине, а они су само гледали како да сачувају голи живот.
– Ми смо напустили домаћинство. Ја сам са породицом отишао код таста и таште који живе на почетку села, а родитељи су се попели на спрат. Нису хтели из куће. Верујте, само два храстова ормара смо сачували и нешто технике, све друго је отишло са поплавама – присећа се Цветко.

Цветко се и данас чуди како су успели у томе

После тринаест дана, спустили су их дизалицом у шталу. Када се вода повукла, остала је пустош и сећање које не пролази ни после пет година.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима