Distrikt
Društvo

PRE PET GODINA STOKU PREMESTILI NA TAVAN POD NALETIMA BUJICE, A DANAS SE ČUDE SVOM PODUHVATU

Svaki put kada se namrači od Cera, Galonići iz Miokusa gledaju u nebo, a u sebi se mole samo da ne bude kao u maju 2014. godine. Tada se reka Dobrava izlila i poplavila na desetine kuća i na hiljade hektara oranica. Da bi sačuvali ono od čega žive, tridesetoro goveda iz poplavljene štale premestili su na tavan.

Krave stepenicama popeli na tavan

Sedmoro komšija satima je teralo životinja da se betonskim stepenicama nekoliko metara visokim popnu na vrh objekta gde su do pre sat vremena držali seno i slamu. Danas ni sami ne znaju da li bi ponovo učinili isto.
– Ja ne znam da li bi to ponovo mogao. Sad imamo još više goveda. Sećam se da smo otac i ja ušli u štalu i videli da je voda teladima došla do stomaka, a skoro isto i kravama, dogovorili smo se da ih premestimo na tavan. Voda je naglo dolazila, a jedan krava iznenada se otrgla i spala sa stepeništa u vodu. Otac je po nju i zahvatila ga je bujica – priča Cvetko Galonić.

Posle 13 dana spustili ih dizalicom

Oko tri sata spasavali su životinje. Za kuću nisu ni marili. U bujičnom naletu Dobrava je poplavila kuću, njive, plastenike. Na udaru vodene bujice našle su se i priključne mašine, a oni su samo gledali kako da sačuvaju goli život.
– Mi smo napustili domaćinstvo. Ja sam sa porodicom otišao kod tasta i tašte koji žive na početku sela, a roditelji su se popeli na sprat. Nisu hteli iz kuće. Verujte, samo dva hrastova ormara smo sačuvali i nešto tehnike, sve drugo je otišlo sa poplavama – priseća se Cvetko.

Cvetko se i danas čudi kako su uspeli u tome

Posle trinaest dana, spustili su ih dizalicom u štalu. Kada se voda povukla, ostala je pustoš i sećanje koje ne prolazi ni posle pet godina.

Svideo vam se tekst?