Distrikt
Društvo U fokusu

MEDICINSKA ŠKOLA PONOSNI NOSILAC SVETOSAVSKE NAGRADE 2023

Trud, rad i visoki standardi daju zagarantovane uspehe. Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ ponosni je nosilac Svetosavske nagrade za 2023. godinu, najprestižnijeg priznanja koje Ministarstvo prosvete dodeljuje za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

Svetosavska plaketa uručena direktorki škole Biljani Đuknić (Izvor: Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”)

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uručila je Svetosavsku plaketu direktorki Medicinske škole Biljani Đuknić na ceremoniji u zgradi Vlade Republike Srbije. A u MTS Dvorani, u prisustvu državnih zvaničnika, održana je tradicionalna Svetosavska akademija pod nazivom „U duhu Svetosavlja“ sa bogatim kulturno-umetničkim programom. Ovom prilikom predstavnici institucija i pojedinci – ukupno 32 dobitnika nagrade, predstavljeni su javnosti, a među njima i prepoznatljiva slika Medicinske škole u Šapcu i njeni uspesi.

Dobitnici Svetosavske nagrade za 2023. godinu (Izvor: Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”)

Prilikom izbora ovogodišnjih laureata Ministarstvo prosvete vrednovalo je postignute rezultate koji su usmereni na opštu dobrobit i unapređenje obrazovno-vaspitne prakse. Ono što je Medicinsku školu svrstalo u red posebnih jeste tradicija duga 77. godine, čime ona spada u tri najstarije medicinske škole u zemlji. Danas je to moderna srednja stručna škola, verifikovana za 12 obrazovnih profila u kojoj se trenutno realizuje obrazovno-vaspitna delatnost za 830 učenika.

Plaketa za izuzetne rezultate (Izvor: Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”)

U poslednjih sedam godina, zahvaljujući realizaciji brojnih projekata, urađena je velika transformacija školskog objekta i nabavka moderne opreme za kabinete i laboratorije po standardima struke. Upravo zahvaljujući dobroj opremljenosti škola je stekla status regionalnog trening-centra u svojoj oblasti.

Važan adut za dobijanje nagrade bila je i izuzetna višedecenijska saradnja sa zdravstvenim ustanovama i drugim socijalnim partnerima.

Prepoznatljiva slika Zelene škole (Izvor: Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”)

Mladi medicinari postižu izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima iz stručnih i opšteobrazovnih predmeta, a po sportskim uspesima Medicinska spada u najtrofejnije srednje škole u Srbiji. Ovi uspesi rezultat su rada čak 27 školskih sekcija. Jedna od njih – novinarska sekcija iznedrila je časopis „Medicus“, sa jubilarnih 20 godina rada i nekoliko republičkih nagrada, a upravo je proglašen i za najbolji srednjoškolski časopis u Srbiji.

Najznačajnije priznanje u sistemu prosvete (Izvor: Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”)

Medicinska škola učestvuje u realizaciji međunarodnog projekta „Unapređivanje kvaliteta stručnog obrazovanja kroz jačanje organizatora praktične nastave”, u „Programu modernizacije škola“, kao i projektu „Bez barijere do obrazovanja”. Prepoznatljiva je po učešću u brojnim humanitarnim akcijama – navodi se u obrazloženju Ministarstva prosvete.

Svideo vam se tekst?