Distrikt
Društvo

LEPA ETIOPLJANKA PREŠLA 4000 KILOMETARA ZBOG MILOŠA IZ ŠAPCA

Kada je Selamavit Kebede Šibeši (31) iz Adis Abebe postala srpska snajka, privlačila je znatiželjne poglede Šapčana. Danas je sa sinom Markom redovno viđaju u crkvi u šabačkom naselju Letnjikovac. Razlike između dve kulture, suprug Miloš Kobas(55) i lepa Etiopljanka premostili su zahvaljujući ljubavi i poštovanju.

Kuvanje kafe u Etiopiji je društveni događaj (Foto: J. Gubelić)

Selamavit je iz Etiopije ponela srce puno ljubavi, kofer i svoju džezvu, da bi i u Srbiji uživala u nezaobilaznoj ceremoniji kuvanja i ispijanja kafe. Ovaj postupak u njenoj zemlji, kolevki kafe, deo je društvenog života i gostoprimstva. Kafa se postavlja na vatru, zatim se peče, ispušta miris, a njena priprema traje i po dva sata, dovoljno da se lepa Etiopljanka i Srbin Miloš prisete kako su započeli svoju romansu.
– Ja ništa nisam znala o Srbiji i o njenom narodu dok nisam upoznala Miloša. Prvo smo se dugo dopisivali. Verovala sam mu i onda sam odlučila da dođem – priseća se Selamavit.

Selamavit sa roditeljima (Foto: privatna arhiva)

Slike koje su razmenjivali preko interneta bile su jedini znak prepoznavanja, pa umalo da dođe do zabune kada je stigla u Srbiju.
– Mene je boleo kuk, pa sam sporije hodao. Međutim, na aerodrom sam poveo dva druga. Jedan od njih je malo stariji i ima 65 godina. Pošto je on nju prepoznao, jer je video slike ranije, krenuo je prema njoj, a ona je stala u čudu misleći da je to neko drugi i prepala se. Tek kad je ugledala mene, shvatila je da nije nikakva prevara – priča Miloš, koji je već boravio u Africi.

Zbog ljubavi i Miloša došla u Srbiju (Foto: privatna arhiva)

Zbog posla elektrovarioca Miloš je proputovao Evropu, a onda je stigao i do Afrike. Nije bio u Etiopiji, ali je Afriku i stanovništvo odmah zavoleo. Međutim, sudbina je učinila da Selamavit upozna preko interneta. Neko vreme trajala je virtuelna komunikacija, a onda ju je pozvao da dođe u Srbiju. Ovde je bila tri meseca i shvatila da želi da ostane.
Ubrzo su odlučili da se venčaju. Slavlje u Adis Abebi trajalo je tri dana, uz mladine običaje. Razlike između dve zemlje udaljene preko 4.000 kilometara, premostila je ljubav.
– Oni su drugačiji od nas. Bučni su kad se vesele. Njeni roditelji su mene odmah prihvatili. Međutim, ona je veoma tiha i skromna. Ništa ne traži. Kada je pitam da li joj treba nešto, odgovor je uvek isti. „Ne treba“. Ne želi luksuz. Razlike postoje i u običajima i u hrani. Oni pripremaju hleb koji se zove indžera. On je kiseo i vlažan i u njenoj zemlji taj hleb obožavaju, međutim, meni se ne sviđa – priča Miloš.

Srećna porodica (Foto: J. Gubelić)

Sporazumevaju se na engleskom, a maternji amaharski jezik priča sa sinom. Na srpskom zna da kaže samo ono što voli.
– Ja volim sarmu – kaže Selamavit, koja je za tri godine probala sva srpska jela. Pasulj joj se ne sviđa, mada je naučila da ga kuva. Miloš je bio glavni učitelj, a deo srpskih jela učila je i od svekrve, koja živi u Banji Koviljači.

Selamavit u Srbiji pravi suvenire (Foto: J. Gubelić)

U sobi nekoliko uspomena podsećaju na njenu zemlju. Preko celog zida je slika Adis Abebe, tako da svakog časa može da vidi zgradu u kojoj je živela. Preko puta gusto naseljenog bloka, jedna uz drugu, zbijene udžerice. Beda. To je slika Afrike, koja ima i lice i naličje.
– Kod njih je to normalno da jedni žive u bogatstvu, a dugi u bedi. Ipak, oni svi deluju srećno. Smeju se i uvek su veseli. To je divan narod – priča Miloš.

Svake nedelje odlazi na službu a kući slave Svetog Nikolu (Foto: J: Gubelić)

Svake nedelje Selamavit odlazi na službu u šabački hram na Letnjikovcu gde su na Svete Trojice krstili sina Marka. Onda se vraća kući inspirisana predelima, pokušavajući da ih prenese na suvenire. Ovih dana na motivima u obliku srca pokušava turistima da dočara Šabac, koji je posle tri godine i ona zavolela.
– U početku je bilo teško, ali sad mi se sviđa. Jedino mi je zima problem. Ovde sam prvi put videla sneg – priča lepa strankinja koja se u svojoj zemlji pre posla turističkog tehničara bavila manekenstvom.

Miloš čini sve da zavoli Šabac (Foto: J. Gubelić)

Kada stigne proleće, sve je drugačije, uz ljubav i sreću koju su Miloš i Selamavit pronašli.

Svideo vam se tekst?