Distrikt
Društvo

Kulturno nasleđe Mačve u rukama diplomata

Gradskoj organizaciji invalida rada u Šapcu dodeljeno je priznanje “Čuvar tradicije” za očuvanje našeg kulturnog nasleđa. Ovo priznanje dodeljuje se tradicionalno svake godine institucijama, lokalnim samoupravama, donatorima, domaćim i stranim kompanijama, koje pokazuju najviše brige o tradiciji i doprinose razvoju sektora rukotvorina širom Srbije. Projekat je podržala Etno mreža Srbije i Grad Šabac, a biće poklon diplomatama sa ciljem da se upoznaju sa srpskim kulturnim nasleđem.

Detalj sa pregače (Foto: J. Gubelić)

Naše kulturno blago je, recimo, pregača koju su nosile najbogatije Mačvanke preko svog skuta, kako bi se što bolje udale. Ona se do sada čuvala u depou Narodnog muzeja u Šapcu, a uskoro će se, zahvaljujući ovoj organizaciji, naći na minijuturama ili komadima platna, sa oznakom geografskog porekla i biće poklon diplomatama kao simbol naše kulturne baštine.

Članice organizacije dobile su uverenje za autentičnost zlatoveza (Foto:J. Gubelić)

Nekada su bile u škrinjama devojaka, spremne za miraz ili prosidbu, a danas te pregače uz pomoć zlatnih niti oživljavaju članice Gradske organizacije invalida rada.

Svaki detalj je važan (Foto: J. Gubelić)

“Prvo mora da se uradi lepljivo platno, pa srpsko platno da se natrukuje i onda vezemo“, kaže Milanka Đurić, jedna od članica organizacije.
„Jako je komplikovano i jako teško“, objašnjava.

Ova tehnika zahteva oštro oko i preciznost (Foto: J. Gubelić)

Njih 11 dobilo je certifikat za autentičnost zlatoveza. Iskustvo u rukotvorinama nije od velike pomoći, jer je njihov zadatak da najlepšu devojačku spremu iz mačvanskih škrinja, poput kecelje, peškira, stolnjaka koji se čuvaju u šabačkom muzeju, učine nalik originalu.

Jarke boje i floralni motivi obeležje srpskog veza (Foto: J. Gubeluć)

“Mnogo je složen posao, zahteva mnogo strpljenja, mnogo preciznosti, traži odličan vid i fantastičan ubod. Ubodi moraju da budu tačno jedan do drugog, nema ni za koji deo milimetra pomeranja. I da se jako dobro slaže konac, i uz to ima čvrstinu da se uvrće, tako da sve to mora dobro da se složi da bi lepo izgledalo”, ističe Milanka Mićić.

Poklon koji ima simboličnu vrednost (Foto: J. Gubelić)

Najteže je kada preko kartona provlače niti, ali je cilj važniji – originalnost i očuvanje kulturne baštine. Precizno i unikatno urađen detalj, sa jasnim obeležjem porekla, uzora i perioda po kom je rađen, idealan je poklon za one koji žele da se upoznaju sa našim narodnim običajima.

Muzejski eksponati dostupni u novom obliku (Foto: J. Gubelić)

“Nama je cilj da to izvorno prenosimo i u minijature, koje će imati poruku. One će imati na prednjoj strani deo floralnog veza sa pregače iz 19. ili 20. veka, a na pozadini će imati deklaraciju iz kog perioda je pregača, koja je tehnika veza, i čije je vlasništvo, jer u depou Muzeja imaju zaštićena imena, čije ćemo elemente i ornamente ovde prenositi”, kaže Mira Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada.

Svideo vam se tekst?