Distrikt
Zanimljivosti

Kako je jedan Šapčanin hteo da bude Huan Pablo de Santes

Šabačkoj gradskoj upravi u proseku se godišnje podnese oko 200 zahteva za promenu ličnog imena. Šta je to što nekoga natera da promeni ime – nezadovoljstvo postojećim, težnja za ekstravagancijom, praktična potreba ili neke vrste zloutrebe?! Priznaćete, za novo ime potreban je i avanturistički duh.

Promena imena na lični zahtev (Foto: J. Gubelić)

Razlozi za promenu imena su različiti. Od onih da se izbegne zakonska obaveza, preko promene pola, priznavanja ili osporavanja očinstva, pa do onih banalnih, kada se podnosiocu zahteva ne dopada ime koje mu je odabrao kum. Tako je jedan Šapčanin hteo da bude Huan Pablo de Santes, međutim, njemu nije pošlo za rukom.
Svako vreme obeležilo je neko popularno ime, a onda su ljudi shvatili da sopstveno ime ne moraju nositi doveka.
„Pre su bila popularna imena kao moje, Milan, Dragan, sada toga nema više“, kaže naš sugrađanin.

Devedesetih su devojke htele da se zovu Kasandra (Foto-Promo-Noizz.rs)

Zbog mogućnosti izbora, devedesetih su mnoge devojke želele da nose ime latinoameričke lepotice Kasandre. Međutim, iako zakon dozvoljava da se lično ime promeni tokom života, ograničavajući faktor je da ne sme biti u suprotnosti sa shvatanjima sredine.
„Takav jedan živopisni slučaj je bio kada je stranka tražila da promeni ime u Huan Pablo de Santes, što je naravno, odbijeno, jer takva promena nije u skladu sa zakonom, sa običajima i shvatanjima sredine“, kaže Mladen Kuzmanović, saradnik za građanska stanja.
Razlozi za promenu imena su različiti, objašnjavaju u ovoj službi, od izbegavanja kazne, preko priznavanja i ostvarivanja očinstva, do promene pola.
„Gradska uprava u svojoj praksi poznaje dva slučaja promene pola, kada su pojedinci nakon hirurške intervencije dolazili u prostorije gradske uprave i podnosili zahtev za promenom imena i prezimena“, kaže Kuzmanović.

Razlozi su različiti, od ozbiljnih do banalnih (Foto. J. Gubelić)

Od početka godine u šabačkoj Gradskoj upravi podneto je 95 zahteva za promenu ličnog imena, a njih 18 tražilo je da promeni i ime i prezime. Nije tajna da su neki od njih baš želeli da nose ime planetarnih zvezda – poznatih sportista, pevača, javnih ličnosti.
Pošto ne mogu da budu Madone u Srbiji, jer se zahtev može podneti samo upravi opštine zvaničnog mesta boravka, neke su otišle i korak dalje, pa su menjale prezimena. Jedno vreme bilo je popularno da se uzimaju imena evropski naprednijih suseda.
„Bilo je slučajeva kada su pojedinci želeli da promene ime Dunđerski u imena država iz okruženja koja su ušla u Evropsku uniju, takođe iz razloga pogodnosti koje su oni smatrali da će dobiti promenom ličnog imena“, ističe saradnik za građanska stanja.
Bilo je zahteva stranaka da imenu dodaju Hadži, a Jovanovići, Nikolići i Petrovići vode na listi onih koji su želeli da promene prezime.
Zahtev za promenu imena može podneti svaka osoba koja je napunila 15 godina, uz identifikacioni dokument, kao što je lična karta i, naravno, odgovarajuće ime. Detetu mlađem od 15 godina moguće je promeniti ime u slučaju da je usvojeno, a ova procedura je moguća i kod priznavanja očinstva i materinstva.

Svideo vam se tekst?