Distrikt
Društvo

IVANA IMA JEDINSTVEN HOBI – NJENA ZVONA ZVONE PO EVROPSKIM PRESTONICAMA!

Ivana Novaković (33) iz Šapca ima jedinstven posao na Balkanu. U svojoj radionici u Šapcu oslikava zvona za bicikl, a pored Beograda, prodaje ih i u Beču, Amsterdamu, Berlinu, a ne bi se iznenadila da ih vidi na bilo kom kraju sveta. Na svakom zvonu piše Srbija, a krase ih crtani likovi, strip junaci, razne voćke, cveće, životinje, pejzaži i sve što ljubitelji dvotočkaša mogu da zamisle.

Ivana u svojoj radionici u Šapcu (Foto: J. Gubelić)

Ivanina zvona zvone po celoj Evropi, a još lepši je osećaj kada se prolaznik u njih zagleda. To nisu obična zvonca, kakva se inače viđaju na biciklu, već magija boja koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Zbog toga ova devojka radi posao koja voli i uživa u osećaju da njen unikatni ručni rad usrećuje druge.
– Kada priđete mom biciklu nasmejaćete se na ovčicu. Svako zvono ima svoju pričicu – kaže Ivana dok se vozi i zvoni prolaznicima na ulici.

Spojila svoje tri ljubavi – umetnost, biciklizam i preduzetništvo (Foto: J. Gubelić)

Tu priču za zaljubljenike u bicikl Ivana oslikava u potkrovlju svoje zgrade u Šapcu. Staro zvono rasklopi, otvori konzervu sa farbom, uzme četkicu u ruke i kreće. Sloj po sloj, linija po linija, i tako se komad metala pretvara u mala umetnička dela. A sve je krenulo sasvim slučajno, kada je poželela da spoji svoje tri ljubavi, biciklizam, slikanje i ekonomiju.
– Meni je trebalo nešto kreativno, drugačije od drugih, i onda sam došla na ideju da oslikam zvono na biciklu koje sam kupila od svoje prve plate. Zvonce je bilo ta prilika kroz koju sam mogla sebe na neki način da iskažem. Veoma mi se svidelo i tada sam rešila da pokušam da oslikavam zvona – priča, prisećajući se prvog zvona koje je oslikala.

Do sada je oslikala oko 6.000 zvona (Foto: J. Gubelić)

Škola slikarstva i studije preduzetništva ohrabrili su je da joj oslikavanja zvona postane više od hobija. Strpljenje i kreativne ideje dovele su je do 6.000 zvona. Na njima su sladoledi, jagode, lubenice, strip junaci, motivi za decu i sve što može da izmašta. Za izradu je potrebno desetak dana, čak i sada kada je svoj hobi dovela do savršenstva.
– Trebalo mi je nekoliko meseci da istražim koje boje su otporne ne vremenske neprilike, koji postupak je najbolji, koliko traje sušenje, a onda da uvežbam pokrete. U početku su to bile nesigurne linije, a sada to ide dosta lakše – priča ova devojka koja danas ima jedinstven posao na Balkanu.

Može da oslika sve što izmašta (Foto: J. Gubelić)

Od Šapca, preko Novog Sada i Beograda, njena zvona oglasila su se na ulicama Beča, Amsterdama, Beplina. Poseban je osećaj, kada se uveri da dugi cene ono što radi.
– Dešavalo se da vidim svoja zvona na nekom biciklu. To je poseban osećaj kada se uverim da se drugima sviđa oni što ja radim. Nedavno sam u Knez Mihailovoj na jednom biciklu videla zvono sa Nindža kornjačom. Ne mogu da vam opišem kako sam se osećala – priča.

Zvona prilagođava uzrastu (Foto: J. Gubelić)

Njen brend “Cin cin bells” koji je nastao u okviru porodične firme u Šapcu nosi oznaku Srbija, i tako pormoviše svoju zemlju. Stvara i u Beogradu, a njeni proizvodi su deo umetničkih rukotvorina gde god se otvori prostor da ih kupcu širom sveta vide i kupe. Sve što neko zamisli, ona može da nacrta na metalnoj polulopti prečnika nekoliko centimetara.
– Može svašta da se nacrta. U poslednje vreme aktuelan je svemir, ali nekada nacrtam puža, pa on ima svoju simboliku. Nekom detetu je to znak da uspori, nekom da je spor u životu pa da ubrza. Sada stiže lepo vreme pa crtam sladolede. U suštini, svako ima nešto što mu se sviđa – priča Ivana, koja sada zvoni zvoncima na kojima su oslikane ovčice.

Oslikala i prvu kacigu (Foto: J. Gubelić)

Njena zvona su pokloni za rođendan, svadbe, godišnjice. To su one sitnice koje vraćaju osmeh na lice ljubiteljima bicikla. Ove godine planira da proširi asortiman u kom će se osim zvona pojaviti i oslikane kacige. Biće veća površina za slikanje, ali i za kreativne ideje. Ona ih očigledno ima na pretek.

Svideo vam se tekst?