Distrikt
Zanimljivosti

DRAGANOVI PAUNOVI KRASE MAČVANSKU RAVNICU

Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog kod Sremske Mitrovice, najveći je uzgajivač paunova u Srbiji. Počeo je da ih gaji iz ljubavi, a poslednjih godina, oni su mu i biznis. Godišnje proda oko stotinu ptica, a kupci su uglavnom sa Kosova. Parove paunova, koji se pored rajskih ptica ubrajaju u najlepše životinje na svetu, prodaje i manastirima ili za etno ambijente.

Raspon krila ide i do tri metra (Foto: M. Lazić)

Raskošan rep živih i jarkih boja raširi u lepezu kada se udvara ženki, a taj trenutak nikog ne ostavlja ravnodušnim. U okca, kako se stručno zovu živopisne šare, paunica se zaljubljuje i upravo od toga zavisi kog će pauna izabrati. Ta lepota očarala je Dragana Lukića koji je sada najveći uzgajivač ove ptice u Srbiji.
– Prvo sam nabavio jedan par indijskih plavih paunova, onda sam, usput, nabavio bele, crnokrile i šarene paunove. Posle toga počeo sam da ih proizvodim. Pre dve godine izlegao sam 108 komada, najviše u mojoj branši, a prošle godine izglegao sam devedeset komada. To je ptica koja potiče iz Indije, pa su mladunci nežni i osetljivi. Ako pokisnu, mogu uginuti. Zabog toga sa njima mora pažljivo – priča Dragan Lukić.

Dragan gaji najlepše ptice (Foto: M. Lazić)

Paun pripada porodici fazana i ponosno nosi titulu najlepše ptice. Odrasli mužjaci mogu da dostignu i do dva metra dužine i visinu od oko 80 centimetara. Jedan mužjak opslužuje tri-četiri ženke. Rep u prečniku može da dostigne tri metra, a samo u jednom danu, paun ga odbaci.
– Paun već u drugoj godini dobija rep. Svake godine po 5,6 ili 7 cm dobija, zavisi od starosti. Dužina repa može da bude u rasponu i do dva metra, ali ja imam kapitalca koji je u rasponu tri metra. Svake godine krajem avgusta ili početkom septembra, to je priroda uredila, paun u roku od 24 do 48 sati odbaci perje i povlači se u miran život. S jeseni do decembra dobije oko pola metra dužine, a od nove godine kreće brži rast, tako da u aprilu ili maju dobija ovakvu dužinu da može da pari ženku – objašnjava ovaj zaljubljenik u paunove.

Paunove prodaje širom zemlje i regiona (Foto: M. Lazić)

Ishrana ovih ptica ne zahteva mnogo truda. Cena jaja je od dva do šest evra, međutim, paunice ne mogu da snesu mnogo jaja. Uglavnom se broj jaja kreće od 6 do 8, a Dragan je imao crnokrilu ženku koja je snela čak 21 jaje. Jaja obično stavlja ispod kokoške ili ćurke. Za 28 dana izlegu se mladunci koje prodaje. Najlepši i najskuplji su odrasli primerci.

Paun ne voli da bude usamljen (Foto: M. Lazić)

Zreli beli paunovi koštaju oko 300 evra par, šareni 250 do 300, crnokrili su 250, a plavi oko 150 evra par.
Dragan gaji i golubove, tigrice, nimfe, a jedini u Srbiji ima Eliot fazane iz Mađarske čija cena je oko 300 evra.

Krila odbaci za dan (Foto: M. Lazić)

Paune najviše voli, a oni, osim što krase dvorište, odlični su meteorolozi.
– Oni puštaju krike i šire rep kako bi privukli paunicu sebi i mogu, kad je nevreme, da ga osete na 20 do 30 kilometara. Takođe, osete i neke druge životinje, predatore i slično, ali tada umeju da krešte – priča Dragan.

Dragan uživa u njihovoj lepoti (Foto: privatna arhiva)

Kada je bez ženke, paun je usamljen, tada pati i može da odleti, a kada je paunica tu, prikazuje se u svojoj očaravajućoj lepoti.

Svideo vam se tekst?