Дистрикт
Занимљивости

ДРАГАНОВИ ПАУНОВИ КРАСЕ МАЧВАНСКУ РАВНИЦУ

Драган Лукић из Салаша Ноћајског код Сремске Митровице, највећи је узгајивач паунова у Србији. Почео је да их гаји из љубави, а последњих година, они су му и бизнис. Годишње прода око стотину птица, а купци су углавном са Косова. Парове паунова, који се поред рајских птица убрајају у најлепше животиње на свету, продаје и манастирима или за етно амбијенте.

Распон крила иде и до три метра (Фото: М. Лазић)

Раскошан реп живих и јарких боја рашири у лепезу када се удвара женки, а тај тренутак никог не оставља равнодушним. У окца, како се стручно зову живописне шаре, пауница се заљубљује и управо од тога зависи ког ће пауна изабрати. Та лепота очарала је Драгана Лукића који је сада највећи узгајивач ове птице у Србији.
– Прво сам набавио један пар индијских плавих паунова, онда сам, успут, набавио беле, црнокриле и шарене паунове. После тога почео сам да их производим. Пре две године излегао сам 108 комада, највише у мојој бранши, а прошле године изглегао сам деведесет комада. То је птица која потиче из Индије, па су младунци нежни и осетљиви. Ако покисну, могу угинути. Забог тога са њима мора пажљиво – прича Драган Лукић.

Драган гаји најлепше птице (Фото: М. Лазић)

Паун припада породици фазана и поносно носи титулу најлепше птице. Одрасли мужјаци могу да достигну и до два метра дужине и висину од око 80 центиметара. Један мужјак опслужује три-четири женке. Реп у пречнику може да достигне три метра, а само у једном дану, паун га одбаци.
– Паун већ у другој години добија реп. Сваке године по 5,6 или 7 цм добија, зависи од старости. Дужина репа може да буде у распону и до два метра, али ја имам капиталца који је у распону три метра. Сваке године крајем августа или почетком септембра, то је природа уредила, паун у року од 24 до 48 сати одбаци перје и повлачи се у миран живот. С јесени до децембра добије око пола метра дужине, а од нове године креће бржи раст, тако да у априлу или мају добија овакву дужину да може да пари женку – објашњава овај заљубљеник у паунове.

Паунове продаје широм земље и региона (Фото: М. Лазић)

Исхрана ових птица не захтева много труда. Цена јаја је од два до шест евра, међутим, паунице не могу да снесу много јаја. Углавном се број јаја креће од 6 до 8, а Драган је имао црнокрилу женку која је снела чак 21 јаје. Јаја обично ставља испод кокошке или ћурке. За 28 дана излегу се младунци које продаје. Најлепши и најскупљи су одрасли примерци.

Паун не воли да буде усамљен (Фото: М. Лазић)

Зрели бели паунови коштају око 300 евра пар, шарени 250 до 300, црнокрили су 250, а плави око 150 евра пар.
Драган гаји и голубове, тигрице, нимфе, а једини у Србији има Елиот фазане из Мађарске чија цена је око 300 евра.

Крила одбаци за дан (Фото: М. Лазић)

Пауне највише воли, а они, осим што красе двориште, одлични су метеоролози.
– Они пуштају крике и шире реп како би привукли пауницу себи и могу, кад је невреме, да га осете на 20 до 30 километара. Такође, осете и неке друге животиње, предаторе и слично, али тада умеју да креште – прича Драган.

Драган ужива у њиховој лепоти (Фото: приватна архива)

Када је без женке, паун је усамљен, тада пати и може да одлети, а када је пауница ту, приказује се у својој очаравајућој лепоти.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима