Distrikt
Društvo Zanimljivosti

DA LI SU METEORITI PALI U MAČVU?

Aleksandar Ljubinković u svojoj njivi u Banovom Polju, kod Bogatića, pronašao je kamenje za koje sumnja da potiče od meteora. Komade neobičnog izgleda odneo je kući u nadi da će mu doneti bar sreću, ako ne i novac.

Kamenje koje je Aleksandar pronašao kod sebe (Foto: Nikola Radojčić)


Aleksandar je komade stene pronašao kada je došao da obiđe letinu, a neobični predmeti usred zasejanog polja odmah su ga zainteresovali.
– Ja sam došao da vidim da li je nikao suncokret. Dok sam se kretao između vrsta, dvadesetak metara od šume ugledao sam dve kamene ploče. Zbunilo me je to jer sam njivu obrađivao mehanizacijom i siguran sam da to nije bilo tu, a bilo mi je nelogično da neko kamenje donese i ostavi u mojoj njivi – priča Aleksandar.

Predmeti kakve je gledao u filmovima (Foto: Distrikt)


Komade stene, koji su bili na oko metar udaljeni, odmah je slikao, a kada je došao kući, krenuo je da proverava na internetu da li postoji neka veza sa meteoritima.

Neobičnu pojavu istraživao je na internetu (Foto: Nikola Radojčić)

-Zaista je izgledalo kao da su pali sa neba. Sa strane je bilo još komadića. Ono što je bilo zbunjujuće je da nisu bili ni previše teški, ali ni lagani. Kada sam počeo da guglam, uočio sam da liče na meteorite – priča Aleksandar, koji je tada rešio da se obrati medijima, kako bi stručnjaci mogli da vide da li je reč o delovima meteora.

Meteoriti u Mačvi? (Foto: Distrikt)


Neobična struktura, nesrazmerna težina, ali i sitni ogoreli komadići razbacani po njivi celu stvar učinili su još sumnjivijom. U prvi mah pomislio je da mu je bogatstvo palo sa neba, ali se ubrzo i uplašio.
-Onda sam pomislio da nije radioaktivno, pa sam se uplašio. Ali već smo kamenje svi u kući pipali iz znatiželje. Ja sam jedan kamen i odneo kući razmišljajući da je možda stvarno reč o meteoritu – priča pokazujući poroznu zemlju na kojoj se vide tragovi klizanja predmeta.

Predmet iz prirode koji se ne viđa svaki dan (Foto: Distrikt)

Neki su ga ubeđivali da su to ostaci Kineske rakete koja je nedavno lansirana, a prema poslednjim izveštajima pala u Indijski okean. Zbog verovanja da donosi sreću, mnogi su mu tražili po komadić, pa je poklanjao, a ako se ispostavi da je meteorit, razmišlja da ih unovči.
– On ima po sebi neke šupljine, unutra nešto svetluca. Zaista je neobičan kamen i ja ovako nešto nikada nisam video, zato bih baš želeo da saznam o čemu se radi – priča.

Poput meteorita, poseduje magnetna svojstva (Foto: Distrikt)

Nada se, kaže, da će se stručnjaci zainteresovati za ovaj kamen. Za početak, pomoću magneta utvrdio je da poseduje magnetna svojstva, ali to je samo jedan od preduslova da može da bude i meteorit.

Iz serijala OBIČNI LJUDI. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?