Distrikt
U fokusu

BRONZA ZA DUŠANA BEGUŠA NA EVROPSKOJ OLIMPIJADI IZ FIZIKE

Na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, Šapčanin Dušan Beguš osvojio je bronzanu medalju. Ovo mu je druga medalja na međunarodnim olimpijadama, a njegov uspeh značajniji je jer se kao najmlađi u ekipi Srbije – tek je završio drugi razred Matematičke gimnazije, izborio za mesto među najboljima na ovom prestižnom takmičenju.
– Jedno veliko iskustvo i pre svega sam zahvalan na tome. Drago mi je što sam učestvovao – skromno poručuje Dušan Beguš. Njemu svako takmičenje, bez obzira na uspeh, koji u njegovom slučaju ne izostaje, predstavlja putokaz za naredna nadmetanja.
– Bilo je zanimljivo. Bili su zanimljivi zadaci. Podstiču kreativno razmišljanje i istraživanje – kaže talentovani mladić.

Druga medalja na međunarodnim olimpijadama (Izvor: Foton)

Evropska olimpijada iz fizike (EuPhO), zbog aktuelne epidemiološke situacije održana je na daljinu, od 20. do 26. jula, a na njoj je učestvovalo više od 250 učenika iz 57 evropskih i gostujućih zemalja. Učenici Srbije ekipno su imali najbolji plasman među evropskim zemljama, osvojivši dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, a u jakoj konkurenciji Dušan Beguš još jednom je proslavio Srbiju, Šabac i Školu „Foton“, čiji je dugogodišnji đak.
Evropska olimpijada je najprestižnije takmičenje iz fizike učenika srednjih škola u rešavanju zadataka, uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike na kojoj Srbija tradicionalno učestvuje, ali koja ove godine nije održana zbog pandemije koronavirusa.
– Evropska je olimpijada, ali su dozvolili i neevrospkim zemljama da se takmiče uz neke uslove po pitanju rangiranja i dodele medalja. Ponekad je na tim takmičenjima pravi izazov pokazati znanje, jer različiti su parametri ocenjivanja, ali mi smo se potrudili da uradimo najbolje što možemo – objašnjava Beguš.

Među najmlađim takmičarima (Izvor: Foton)

Učenici iz Srbije zadatke su radili u prostorijama Instituta za fiziku u Beogradu, čiji stručnjaci su i spremali srpski tim u prethodnom periodu, a o regularnosti takmičenja starali su se rukovodioci timova u zemljama učesnicama, kao i komitet Olimpijade, koji je pratio radove timova iz svih zemalja putem video linka.

Svideo vam se tekst?