Distrikt
Zanimljivosti

BAKA RUŽICA GAZI DRUGI VEK I DAJE SAVETE ZA DUG ŽIVOT

Ružica Arsenović iz Jalovika kod Vladimiraca proslavila je svoj stoti rođendan. Čitav vek je iza nje, a provela ga je radeći. Danas ima kćerku, sina, unuku i dvoje praunučadi i vrlo jednostavan recept za dug život.

Ušla u jedanaestu deceniju (Foto: Distrikt)

Baka Ružica ovog februara zagazila je u drugi vek. I dok joj svi u čudu postavljaju isto pitanje – koliko ima godina, ona otresito odgovara.
– Sto! – zadovoljno izjavljuje Ružica Arsenović, koja je ove godine navršila 100 godina.

Za dug život savetuje rad i slogu (Foto: Distrikt)

Rođena je 11. februara. Seća se da je to bila Zadušna nedelja, a kasnije je mnogo toga otišlo u zaborav, osim onog što je obeležilo njen život, a to je težak rad.
– Kako sam proživela?! Radila, kopala i brala kukuruze, žito, pre nisu bile mašine. Piliće, svinje hranila, kretala se. Bolje je raditi nego ležati – savetuje ova stogodišnjakinja.

Lična karta važi do 2052. godine (Foto: Distrikt)

Otac je živeo 68 godina, majka 60, priča. Sin Mileta, sa kojim živi, napunio je 74 godine. U familiji, kaže, ne pamti se da je neko doživeo tako duboku starost. Svi koje je znala u mladosti, uveliko su umrli.
– Tri brata, jetrve, pomrli su ima 30 godina i više. Oni nisu radili, ona je najviše radila. Nije lako ni brojati do 100, a kamoli živeti – šali se sin Mileta.
Muža je sahranila 1982. godine, pa je poslednje četiri decenije provela u samoći.
– On umro, ja ostala sa decom – kaže kroz setu.

Živi sa sinom (Foto: Distrikt)

U Jalovik je došla iz susednog sela Miokusa, po preporuci da u ovoj kući živi momak za ženidbu. Ovde je pronašla ljubav i proživela miran život, što savetuje i drugima.
-Morala sam ga voleti, čim sam se udala za njega, ali pre udaje nisam ga ni poznavala. Njegova sestra bila je kod nas udata, u mojoj familiji, upoznala nas je, svideo mi se, i eto. Posle smo dobili decu. Lepo smo živeli – seća se i dodaje da je za dug život sloga najvažnija.
-Nismo se svađali, nismo se sekirali, to nije dobro. Kad se lepo slažeš, i ne svađaš se, to ti je život – poručuje baka Ružica.

Ovde je provela životni vek (Foto: Distrikt)

Nije pila ni pušila. Jela je ono što ima u bašti i što je sama odgajila.
– Luka, krastavaca, paradajza treba jesti, malo i mesa. Neko pile zakoljem.
Njen život obeležio je rad u zadruzi, na njivi, i u kući gde je gajila dvoje dece. Zato savetuje da se radi, ali ne uvek teški poslovi. Rad u kancelariji, lakši je, zaključuje, od kopanja na njivi, kako je ona prehranjivala sebe i porodicu.

Navikla na težak rad (Foto: Distrikt)

Fotografije, nemi svedoci, govore da je u njenom životu bilo mesta za druženje, slave, proslave, familijarna okupljanja. Većine dešavanja se seća, kao da su se juče odigrala.

Iz daleke mladosti (Foto: Distrikt)

Za ovih sto godina ne seća se kada je išla lekaru. Dobro vidi, slabije čuje, a pritisak joj je kao da ima pedeset godina, a ne duplo više. Jedino su je pre dve godine noge izdale.
– Ne vodim je lekaru. Hvala Bogu, ništa je ne boli. Samo noge, ne može na njih i to je to. I kad je odvedem lekaru, samo joj izmere pritisak, kažu baba je zdrava. Slali je iz Vladimiraca u Šabac, bila je sat vremena, njima je interesantno što ima 100 godina. Doktorka i medicinska sestra ne daju joj da ide, grle je – priča Mileta, koji brine o njoj.

I dalje nasmejana (Foto: Distrikt)

Smeta joj što ne može da se kreće kao ranije, ipak, volela bi da živi bar još dve godine. Za svaki slučaj, lična karta izdata je do 2052. godine, a valjalo bi je još koji put obići sa kamerom, jer od nje ima šta da se nauči.

Svideo vam se tekst?