Distrikt
Društvo U pokretu

VOĆE, DOMAĆINI I SAJAM O KOM SE PRIČA NADALEKO

U Podgorini, kraju sa skoro milion stabala šljive, već sedamnaest godina održava se Sajam posvećen voću, koje je danas jedno od najvećih privrednih potencijala ovog kraja. Iako je cena sirove šljive niska, poljoprivrednici nisu nezadovoljni, jer većina domaćinstava šljivu suši, a na sajmu, osim sušene, prodaju i proizvode od šljive.

Od rakije do bogate trpeze (Foto: Distrikt)

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini otvorio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, i obećao 550 miliona dinara za puteve u ovom kraju, kao novac za sisteme za prečišćavanje vode, kanalizacionu mrežu i rekonstrukciju škole.

Predsednik na otvaranju (Foto: Ivan Đukić, izvor: Opština Osečina)

Sve što su vredne domaćice Podgorine ubrale, završilo je u teglicama. Umele su da spreme najlepše sirupe, slatka i pekmeze u kojima dominantno mesto zauzima njeno kraljevstvo – šljiva.

Najteže je odabrati (Foto: Distrikt)

Recepti se u ovom kraju nasleđuju, a sa sve većim interesovanjem kupaca, i domaćice su sve inovativnije. Tako u poslednje vreme razmišljaju mnoge žene sa sela koje su bez posla. U pripremi zimnice prepoznale su šansu za sebe i svoja domaćinstva.

–             Od moje mame sam sve naučila, a sada sama radim. Uglavnom sve uspe – kaže Gorica Erić, ponosna na svoje proizvode.

Manifestacija koja okuplja sve više posetilaca (Foto: Distrikt)

Na manifestaciji koja iz godine u godinu okuplja sve više posetilaca, domaćice nude čitavu trpezu – od napitka koji krepi duh i telo do vrhunskih proizvoda za sladokusce, bilo da iziskuje više umeća ili se spravljaju jednostavno.

–             Rakiju svaka domaćica može da napravi. Stavi se orah, pa pravimo orahovaču. Četrdeset dana stoji na suncu orah, šećer, limun, rakija, med, pa se procedi – Gordana Janković objašnjava kako se dolazi do jednog od najlepših i najtraženijih pića.

Njeno visočanstvo Podgorine (Foto: Distrikt)

Ovakve manifestacije su im važne, jer omogućavaju da za sebe zarade neki dinar. Ali, tome prethodi veliki rad.

– Rodilo je voće tako, kao što bi rekao jedan moj prijatelj – poginemo. Ja sam noćas do jedan sat izbijao šljivu, u pet sam otišao u baštu da tresem. Mnogima to znači, zaista, uzmu se lepe i brze pare – zadovoljan je Dragan Beljić.

I izgled i ukus (Foto: Distrikt)

Zato su ruke pocrnele od rada, ali je obraz čist jer rade pošten posao.

– Ne stidimo se naših ruku. Sezona prođe, ruke se vremenom operu, budu čiste. Sad ne stavljam rukavice, ništa. Dobre su kakve su bile – šali se na svoj račun Zorica Ivanović.

U sezoni šljive (Foto: Distrikt)

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini, 17 po redu otvorio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i tom prilikom obećao ulaganja u infrastrukturu u visini od čak dva budžeta ove opštine.

– Sve što moramo da učinimo je da pomognemo Osečini, i Valjevu, i Kraljevu, i Kragujevcu, i Prokuplju i Blacu. Opštinama koje imaju najviše šljive u Srbiji. Koje imaju najviše od tih 74 hiljade hektara, gde su zasadi naše šljive – poručio je ovom prilikom predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ponosni na svoje (Foto: Distrikt)

Ovaj Sajam pokrenut je u čast šljivi od koje meštani žive. Uporni da od svog truda naprave brend, napravili su i potpuno novu perspektivu za čitav kraj.

– Mi smo umeli da plodove njihovog rada pokažemo svetu na ovom našem sajmu šljiva. Uspeli smo da odgajimo, uberemo, osušimo, iscedimo, spakujemo u tegle i flaše, i pokažemo da se od poštenog rada može živeti. Tim istim radom mogu se obezbediti uslovi dostojni čoveka – izjavio je Nikola Tomić, predsednik Opštine Osečina.

Valjano i za poklon (Foto: Distrikt)

Ovde se trguje tri dana i to je prilika da se dođe do slatkih proizvoda od voća koje raste na nekoliko stotina metara nadmorske visine.

– Sigurno ću kupiti suve šljive u lepinjicama i pokloniću mojim prijateljima. Možda i oni posle toga razmisle pa dođu iduće godine – kaže posetilac sajma Dušan Nelki.

Trgovina i druženje (Foto: Distrikt)

U okviru Sajma posebno mesto zauzima trg gde su izloženi radovi ručne radinosti.

– Ručno rađene slike od A do Š, ili se može napraviti neka instalacija sa svih trideset slova – svojim rukotvorinama prikazuje nešto drugačiju sliku ove manifestacije Mirjana Đorđević iz Udruženja “Atelje 55”.

Druga strana sajma (Foto: Distrikt)

Za poslednju nedelju u avgustu Osečina živi, a vredi se i pomučiti, kažu, jer se ovde druže, zarade i malo odmore od teškog rada.

Iz serijala NAJBOLJE IZ PODGORINE. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Osečina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Svideo vam se tekst?