Дистрикт
Друштво

ВОЋЕ, ДОМАЋИНИ И САЈАМ О КОМ СЕ ПРИЧА НАДАЛЕКО

У Подгорини, крају са скоро милион стабала шљиве, већ седамнаест година одржава се Сајам посвећен воћу, које је данас једно од највећих привредних потенцијала овог краја. Иако је цена сирове шљиве ниска, пољопривредници нису незадовољни, јер већина домаћинстава шљиву суши, а на сајму, осим сушене, продају и производе од шљиве.

Од ракије до богате трпезе (Фото: Дистрикт)

Овогодишњи Сајам шљива у Осечини отворио је председник Републике Србије, Александар Вучић, и обећао 550 милиона динара за путеве у овом крају, као новац за системе за пречишћавање воде, канализациону мрежу и реконструкцију школе.

Председник на отварању (Фото: Иван Ђукић, извор: Општина Осечина)

Све што су вредне домаћице Подгорине убрале, завршило је у теглицама. Умеле су да спреме најлепше сирупе, слатка и пекмезе у којима доминантно место заузима њено краљевство – шљива.

Најтеже је одабрати (Фото: Дистрикт)

Рецепти се у овом крају наслеђују, а са све већим интересовањем купаца, и домаћице су све иновативније. Тако у последње време размишљају многе жене са села које су без посла. У припреми зимнице препознале су шансу за себе и своја домаћинства.

–             Од моје маме сам све научила, а сада сама радим. Углавном све успе – каже Горица Ерић, поносна на своје производе.

Манифестација која окупља све више посетилаца (Фото: Дистрикт)

На манифестацији која из године у годину окупља све више посетилаца, домаћице нуде читаву трпезу – од напитка који крепи дух и тело до врхунских производа за сладокусце, било да изискује више умећа или се справљају једноставно.

–             Ракију свака домаћица може да направи. Стави се орах, па правимо ораховачу. Четрдесет дана стоји на сунцу орах, шећер, лимун, ракија, мед, па се процеди – Гордана Јанковић објашњава како се долази до једног од најлепших и најтраженијих пића.

Њено височанство Подгорине (Фото: Дистрикт)

Овакве манифестације су им важне, јер омогућавају да за себе зараде неки динар. Али, томе претходи велики рад.

– Родило је воће тако, као што би рекао један мој пријатељ – погинемо. Ја сам ноћас до један сат избијао шљиву, у пет сам отишао у башту да тресем. Многима то значи, заиста, узму се лепе и брзе паре – задовољан је Драган Бељић.

И изглед и укус (Фото: Дистрикт)

Зато су руке поцрнеле од рада, али је образ чист јер раде поштен посао.

– Не стидимо се наших руку. Сезона прође, руке се временом оперу, буду чисте. Сад не стављам рукавице, ништа. Добре су какве су биле – шали се на свој рачун Зорица Ивановић.

У сезони шљиве (Фото: Дистрикт)

Овогодишњи Сајам шљива у Осечини, 17 по реду отворио је председник Републике Србије Александар Вучић и том приликом обећао улагања у инфраструктуру у висини од чак два буџета ове општине.

– Све што морамо да учинимо је да помогнемо Осечини, и Ваљеву, и Краљеву, и Крагујевцу, и Прокупљу и Блацу. Општинама које имају највише шљиве у Србији. Које имају највише од тих 74 хиљаде хектара, где су засади наше шљиве – поручио је овом приликом председник Републике Србије Александар Вучић.

Поносни на своје (Фото: Дистрикт)

Овај Сајам покренут је у част шљиви од које мештани живе. Упорни да од свог труда направе бренд, направили су и потпуно нову перспективу за читав крај.

– Ми смо умели да плодове њиховог рада покажемо свету на овом нашем сајму шљива. Успели смо да одгајимо, уберемо, осушимо, исцедимо, спакујемо у тегле и флаше, и покажемо да се од поштеног рада може живети. Тим истим радом могу се обезбедити услови достојни човека – изјавио је Никола Томић, председник Општине Осечина.

Ваљано и за поклон (Фото: Дистрикт)

Овде се тргује три дана и то је прилика да се дође до слатких производа од воћа које расте на неколико стотина метара надморске висине.

– Сигурно ћу купити суве шљиве у лепињицама и поклонићу мојим пријатељима. Можда и они после тога размисле па дођу идуће године – каже посетилац сајма Душан Нелки.

Трговина и дружење (Фото: Дистрикт)

У оквиру Сајма посебно место заузима трг где су изложени радови ручне радиности.

– Ручно рађене слике од А до Ш, или се може направити нека инсталација са свих тридесет слова – својим рукотворинама приказује нешто другачију слику ове манифестације Мирјана Ђорђевић из Удружења “Атеље 55”.

Друга страна сајма (Фото: Дистрикт)

За последњу недељу у августу Осечина живи, а вреди се и помучити, кажу, јер се овде друже, зараде и мало одморе од тешког рада.

Из серијала НАЈБОЉЕ ИЗ ПОДГОРИНЕ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.
Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима