Distrikt
U fokusu

VANREDNO STANJE – POTREBNO JE PRIDRŽAVATI SE SLEDEĆIH MERA

Na sednici Štaba za vanredne situacije grada Šapca povodom novonastale situacije u vezi sa širenjem virusa Kovid-19 doneta je odluka o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji grada, koju prati niz važnih preventivnih mera.

Odluke donete na sednici Štaba za vanredne situacije

Zabrana poslovnih putovanja
Donet je Zaključak u kom stoji naredba “Da SVI privredni subjekti na teritoriji grada Šapca obustave SVA poslovna putovanja u područja ugrožena virusom Kovid-19 i da maksimalno smanje socijalne interakcije.”
Skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata
Uvođenjem vanrednog stanja, na snazi su mere koje ograničavaju radno vreme ugostiteljskih objekata od 8 do 20 časova. Maksimalan dozvoljen broj osoba u jednom ugostiteljskom objektu iznosi 50. Ovu meru će kontrolisati Komunalna policija.
Sportski objekti i teretane su zatvoreni
Obustavlja se rad teretanama i svim ostalim sportskim objektima (individualni i grupni treninzi) osim treninga profesionalnih sportista pod posebnim režimom. Svim ostalim privrednim subjektima se ne zabranjuje rad, ali je preporuka da u svom radu primenjuju sve propisane mere zaštite, a posebno oni koji su u direktnom kontaktu sa kupcima.
Granica za opasnost – 60 godina
Zaposlenima u javnim ustanovama, starijim od 60 godina, sugerisano je da, ukoliko imaju tu mogućnost, nastave rad od kuće, kako bi se rizik od zaraze kritičnih grupa smanjio na minimum.

Individualna odgovornost smanjuje rizik

Primarna mera zaštite – maske i rukavice
Propisana je i posebna mera nošenja maski i zaštitnih rukavica u svim objektiva koji podrazumevaju veću izloženost riziku u smislu pojačane socijalne interakcije. Takvi objekti su banke, prodavnice, marketi, tržnica, piljarnice, pijace.
Formiran pozivni centar za pomoć starima
Pozivni centar za pomoć starim licima stacioniran u zgradi Gradske uprave mesto je kom bi sugrađani mogli da prijave svoje probleme i potrebe, nakon čega bi odgovarajući servis u toku dana trebalo da im izađe u susret.
Prijaviti kršenje izolacije lica prispelih iz ugroženih područja
Na broj telefona 345-700 svi građani mogu prijaviti lica za koja znaju da su se doselili u njihovo naselje i komšiluk, a došli su iz ugroženih područja, naročito Italije, Španije i Švajcarske, kako bi i ta lica bila upućena u Zavod za javno zdravlje, a nakon toga stavljena u kućnu izolaciju u trajanju od 14, odnosno 28 dana.

Svideo vam se tekst?