Distrikt
Zanimljivosti

U MAČVI PROCVETAO „CVET LEŠ“! OSVAJA LEPOTOM, A PRILAZI MU SE SAMO SA MASKOM

U dvorištu Selene Popović, u Badovincima kod Bogatića, procvetao je “cvet leš”. Ovaj gigantski cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina i traje samo tri dana. Karakterističan je po mirisu koji podseća na smrad truljenja mesa, a prava je retkost da se vidi na našem području. Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Redak  Amorphophallus Titanum ili titan arum,  poznat i pod nadimkom “cvet leš” spada u biljke s najvećim cvetom na svetu, ali i po nesnosnom mirisu.

Selena pored svog cveta (Foto: P. Petrović)

Najsmrdljiviji cvet na svetu procvetao je u Mačvi, a na taj trenutak Selena Popović čekala je punih sedam godina. Lukovicu je kupila na pijaci u Prnjavoru za 50 evra, jer ju je privukao izgled cveta na slici.
– Čovek iz okoline Loznice je prodavao, a pored njega je bila slika kako cvet izgleda. Pošto sam ja veliki ljubitelj cveća, nisam žalila novac, i rešila sam da kupim tu lukovicu nalik gladiolama. Sećam se da mi je rekao da će uskoro kod mene početi da cveta, možda za godinu ili dve – priča.

Cvetao prvi put posle sedam godina (Foto: P. Petrović)

Tek kada je došla kući i na internetu ukucala ime i počela da čita, odmah se pokajala.
– Kad sam ukucala latinski naziv, izašlo je da cvet smrdi i da se taj smrad širi na 500 metara. Ja sam tada rekla mom mužu da komšiluk neće od nas moći da živi. Pomislila sam da nam niko neće kući dolaziti – priseća se Selena, koja je već tada počela da obraća pažnju na svoj cvet koji je preko leta izgledao kao palma, a onda se u jesen pretvarao u lukovicu veličine glavice kupusa.

Cvet leš kad ucveta nema list i stablo (Foto. P. Petrović)

Međutim, nije bilo bojazni za komšiluk, ali ni za ovu porodicu, jer nije cvetao, sve do ove godine. Kada je Selena videla da se nešto događa, skoro da nije spavala iščekujući čudo.
– Ove godine sam primetila da je drugačiji nego ranije. Kad sam videla da će da cveta, ja sam svako veče dolazila da ga posmatram. Svi su pisali “kako treba uhvatiti cvet”, pa sam ja noću dolazila sa telefonom, da mi ne bi promaklo cvetanje – priča.

Selena je spremna da čeka još sedam godina za novi cvet (Foto: P. Petrović)

Jedno jutro desila se ta neobična pojava za koju kažu da je prava retkost. Oko tučka, visine do jednog metra, razvila se latica u boji mesa. A onda su došle do izražaja njegove osobine.
– Kad vetar dune u pravcu kuće, celo dvorište zasmrdi. To je neki miris na trulo meso ili pokvarena jaja. Evo, ja sad stojim i jedva pored njega izdržavam. Onda udahnem vazduh, stojim i posmatram ga. Verujte mi, on je toliko lep da se uopšte nisam pokajala, bez obzira na miris koji širi oko sebe – priča vlasnica veoma retke biljke.

Cvet boje mesa miriše na trulež i pokvarena jaja (Foto: P. Petrović)

Stručnjaci nisu ustanovili tačan vremenski period cvetanja, ali je poznato da biljka mora skupiti određenu količinu energije. Period skupljanja energije može potrajati od jedne godine do 40 godina. Veoma brzo raste, pa u tropskim predelima može da poraste od 213 cm do 3,6 metara i da bude težak oko 77 kilograma.
Kada cveta, emituje odbojan miris veoma privlačan insektima koji oprašuju biljke.
Cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina, pa i pored nesnosnog mirisa, turisti žele da ga vide.
– Čitala sam da u botaničkoj bašti u Švajcarskoj za dva dana koliko je trajao, negde oko 25.000 ljudi je obišlo taj cvet. On je prava atrakcija jer veoma retko cveta – priča Selena koja godinama proučava ovu retku biljnu vrstu.

Atrakcija usred Mačve (Foto: P. Petrović)

Zbog toga je Selena spremna da čeka sedam godina kako bi opet uživala u njegovoj lepoti.

Projekat „MAČVANI – DRUGAČIJI OD DRUGIH” sufinansiran je iz budžeta opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?