Distrikt
U pokretu

Šabačka Venecija koju razumeju samo oni koji je vole

Vikend naselje uz Savu kod Šapca skoro svake  godine bude pod vodom. Iako su vlasnici svesni da je to nebranjeni deo, svoje vikendice podigli su tik uz reku, jer uživanje tokom leta ovde ništa ne može da zameni. Zbog toga se ne žale i kada čamcima dolaze do svojih vikendica, baš kao ovih dana. Ovo je njihova Venecija u kojoj uživaju i leti i zimi.

“Hvatanje frižidera” (Foto: J. Gubelić)

U toku je akcija spasavanje frižidera kog je iz vikendice odnela Sava. To je uobičajen posao kada voda ovde pređe pet metara.
“Mi smo ga uhvatili i ubacili u čamac. Sad smo ga spustili na terasu. To se događa kada na vreme ne podignemo stvari na drugi sprat”, priča Borisav Lazić, koji Savu ne napušta ni leti ni zimi.

Tako stižu gosti i novinari (Foto: J. Gubelić)

Iako su svesni da su vikendice sagradili u nebranjenom delu,  baš na udaru ćudljive reke, ne odustaju. Ljubav prema reci ne mogu da opišu, pa se ne žale čak ni kada čamcem dolaze do svojih vikendica. Istim prevoznim sredstvom stižu i gosti.
“Čamac je ovih dana glavno prevozno sredstvo. To je za nas normalno. Dovezemo se do vikendica a onda sednemo u čamac i veslamo do kuća”, priča Dragan Dakin.

Pod vodom je i koš (Foto: J. Gubelić)

Samo tako se može do vikendice gde je voda stigla do praga. Oni se ne brinu, jer imaju sve, a i ručak je pri kraju.
“Ovo su poslednje zimske prokole. Svaki dan se ovde nešto krčka. Nama voda ne smeta, a ovde imamo sve što nam treba”, kaže Milorad Antonić.

Veslanje je glavna aktivnost (Foto: J. Gubelić)

Veslanje je ovde sada jedina aktivnost, dok se voda ne povuče. Prognoze su optimistične, jer je nivo počeo da opada, pa će za par dana ova slika biti prošlost.

Svideo vam se tekst?