Distrikt
Društvo

POČEO SA PETUNIJAMA, A SADA PRODA PREKO 50.000 SAKSIJA GODIŠNJE

Da priroda u proleće ne može da čeka, bez obzira na virus koji pogađa planetu, pokazuje cveće u plastenicima Bobana Janjića iz Majura kod Šapca. Za sve one koji bi višak slobodnog vremena da iskoriste za uređenje bašte ili terase, s obzirom na to da pijace ne rade, ovaj proizvođač prodaju je premestio u svoje domaćinstvo, gde i uzgaja ukrasne biljke. Tako Boban i u doba korone ostaje dostupan svojim kupcima i cveće koje upravo pristiže uspeva da proda.

Zbog zatvaranja pijaca, cveće prodaje u svom domu u Majuru (Foto: Distrikt)

Pre 19 godina, sasvim slučajno, počeo je sa gajenjem cveća. Iskusni trgovac, bez dana staža u cvećarstvu, prve petunije relativno lako je odgajio, a onda je svake godine proširivao proizvodnju. Danas u šest plastenika godišnje proizvede više od 50.000 saksija.

U 6 plastenika ima preko 50.000 saksija (Foto: Distrikt)

Za jedan od najlepših poslova opredelio se slučajno i zahvaljujući upornosti uspeo. Dešavalo se da voda odnese plastenik, cveće promrzne tokom dugih zima, ali ljubav prema ovom poslu danas ga je dovela do šest plastenika sa cvećem.
– Trenutno imam oko 60.000 biljaka. Mogu da vam kažem da zaradim toliko da ne moram da razmišljam kako ću doći do novca, a to ja natprosečna plata. Međutim, mora da se radi. Ja u plasteniku svaki dan provedem šest, sedam sati. Uz sve to, danas je lep dan, ali kad napolju ugreje, ovde ne može da se izdrži – objašnjava ovaj iskusni cvećar.

U plastenicima ima oko 20 sorti cveća (Foto: Distrikt)

U svom plasteniku ima oko 20 različitih vrsta među kojima dominiraju kraljice balkona – petunije i surfinije, zatim muškatle, karanfili, verbene i ostalo cveće. Posle Dana zaljubljenih i Osmog marta, kada se najviše proda, sledi presađivanje i priprema za prolećnu ponudu.
– Sada se biljke presađuju iz manjih u veće saksije i to je najteži i najhitniji posao. Međutim, važno je bilo sačuvati biljku, a to podrazumeva loženje i grejanje tokom zime – objašnjava.

Cveće prodaje tokom cele godine (Foto: Distrikt)

Prošla godina bila je rekordna, sa 100.000 saksija. Prodaje na četiri pijace, a mušterije su uglavnom žene. Kaže, nije neuobičajeno da ovaj posao rade muškarci, jer cveću to nije važno.
Sve to naučio je u vreme kada nije bilo literature za razliku od sadašnjeg trenutka kada se o ovom biznisu može lako doći do informacija. Cveće gaji iz semena, ali i iz reznica.
– Postoje biljke koje se gaje iz semena, a neke iz reznica. Seme se seje u klijalištu i posle desetak dana ono iznikne. Za 45 dana se presađuje u veće saksije. Cveće koje se sadi iz reznica delom ja proizvedem, a nešto kupim. Sve u svemu, važna je ljubav. Cveće ne poznaje da li je ženska ili muška ruka, važno je baviti se njime i ono to prepoznaje – priča Boban, koji se blizu dve decenije bavi ovim poslom.

Počeo sa petunijama, danas ima 20 sorti (Foto: Distrikt))

Početnike savetuje da se pre svega informišu oko uzgoja cveća, a onda krenu u ovaj biznis od kog, kako ističe, sigurno može da se zaradi.
– Koliko god da uloži, hiljadu, dve ili tri hiljade evra, mogao bi da to vrati za dve godine, a posle toga zarađuje kao čovek – zaključuje.
Posla ima cele godine, a najvažnije kreće sada, u vreme prolećne sadnje.

Svideo vam se tekst?