Distrikt
Zanimljivosti

EVO KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC PO RECEPTU BAKE RADE

Dok u prodavnice ne stigne kvasac iz domaće proizvodnje, pošto uvozni nećemo videti još neko vreme, evo jednostavnog recepta bake Radmile, koja pre više od sedam decenija nije ni sanjala o vremenu u kom će se ljudi, da bi zamesili hleb, otimati oko jednog industrijskog sastojka. One koje su svoje detinjstvo i mladost provele oskudno i hraneći se zdravo, danas ne brinu mnogo hoće li na rafovima supermarketa biti ovog proizvoda za podizanje testa.

Vrlo jednostavan starinski recept (Foto: Distrikt)

Nestašicu kvasca, aktuelnu zbog novonastale epidemiološke situacije i onemogućenog uvoza, mnogi poistovećuju sa periodima gladi zapamćenim u istoriji. Zaboravljaju da su ovu, nezamenjivu komponentu u proizvodnji testa, koja se danas u naše markete doprema direktno iz inostranstva, naše prabake i bake pravile za manje od pola sata u domaćoj radinosti.
Današnje domaćice možda bi i posegle za starinskim receptom, da ima ko da im ispriča.
– Ovaj recept sam videla od majke na selu, a mnoge moje prijateljice su i zaboravile kako se pravi domaći seljački kvasac. U doba nemaštine tako je bilo, a evo vidim i danas, kada su prodavnice pune, opet se javlja potreba za snalaženjem. Korisno je setiti se prostih, a ukusnih jela – priča Radmila Pantić, koja je iz Uzveća, gde je rasla, donela majčine recepte u Šabac.

Snalaženje nije na odmet (Foto: Distrikt)

Za mirisno parče hleba ili lepinje ne treba vam ništa osim belog i projinog brašna, prstohvata soli i malo vode. Ali najpre vam je potreban seljački kvasac, bez odlaska u prodavnicu.
– Brašno se zamesi sa vodom i dobro stegne, napravi se kao mali hlepčić, pogačica. Ostavi se da uskisne jedno pola sata, malo više, pa ponovo raskvasi sa vodom. To vam je gotov domaći kvasac – priča baka Rada, čije su lepinje dobro poznate u njenoj ulici na Triangli.
Pošto je kvasac spreman, predstoji još jedan korak pre pečenja.
– U raskvašeno, uskislo testo zamesi se projino brašno, soli se, odstoji da nadođe, može da se stavi na neku promaju, posle se premesi još jednom i peče. Ništa lakše i lepše – kaže ova osamdesetpetogodišnjakinja, koja je kao devojčica za vreme Drugog svetskog rata u zbegu, jela baš ovakve majčine ukusne lepinje.

Za domaći kvasac dovoljni su voda i brašno (Foto: Distrikt)

Bez obzira na to da li ćete isprobati recept bake Radmile, važno je podsećanje na vreme kada je sve bilo lakše i jednostavnije.

Svideo vam se tekst?