Distrikt
Društvo

Bostandžijski dućan pokraj puta

Tokom celog leta u Sremu, duž puta posluje pijaca na otvorenom. Bostandžije iz ovog kraja svoje prozvode prodaju već od početka juna. Kupci znaju da su sremske lubenice velike i slatke, uprkos kišama i tome što nije bilo mnogo sunčanih dana. Proizvođači cenom nisu zadovoljni, ali od proizvodnje ne odustaju.

Proba se na licu mesta (Foto: J. Gubelić)

Prikolice do vrha pune slakim lubenicama, tek ubranim sa spremačkih polja, mame kupce koji se nađu na putu Ruma – Šabac. Zbog njih se zaustavljaju prolaznici, a otkupljivači dolaze iz cele Srbije. Bez sumnje, domaće lubenice su daleko slađe i sočnije od uvoznih, pa im se mušterije vraćaju.
„Novi Pazar, Leskovac, ceo Beograd, Novi Sad, svi su u Platičevu“, kaže proizvođač lubenica iz ovog sremskog sela, nadaleko poznatog po najslađem voću.

Namernici im ne mogu odoleti (Foto: J. Gubelić)

I pored temperaturnih promena, hektari zasada daju velike prinose. Čim uberu plodove na njivi, iznose ih na ulicu i prodaju.

Uspeh je prodati celu prikolicu za dan (Foto: J. Gubelić)

„Tokom godine prodamo oko 40 ili 50 tona lubenice. Samo ja, a celo selo…mnogo je to tona“, i sami se čude količinama koje proizvedu.

U iščekivanju zrelog bostana (Foto: J. Gubelić)

Sve te tone završavaju širom Srbije – Pazar, Priboj, Beograd, Novi Sad, stanovnici Platičeva gotovo da snabdevaju celu Srbiju lubenicama.

Preprodaja se više isplati (Foto: J. Gubelić)

A cena, stala je u jednu reč – „džabalesku“, kako vole da se našale na svoj račun. Upiru prstom u prepordavce i uvoznički lobi kao glavne krivce za nisku cenu. Bolje zarade oni što prodaju na komad, ali kupce i na 40 stepeni čekaju ceo dan.

Od jutra do mraka na radnom mestu (Foto: J. Gubelić)

Nije lako ni jednima, ni drugima. Poljoprivrednici vredno rade od izlaska do zalaska sunca. Cele porodice uključene su u proizvodnju, sve te silne tone moraju se odgajiti i obrati, a prava muka dolazi tek kad krene prodaja. Preprodavci, s druge strane, od jutra do sutra čekaju pod suncobranima da se zaustavi neki auto iz velikog grada.

Ulica bostana (Foto: J. Gubelić)

A na kupcima je da biraju. Da bi uzeli najbolju, potrebno je određeno predznanje. „Svi traže, takozvanu „žensku lubenicu“, a da bi znali da je ženska okrenu je i gledaju, traže širi cvet. Kažu da je ženska slađa od muške, ali sve su lubenice slatke“, tvrdi proizvođač.

Kupci dugo biraju onu koju će da nose kući (Foto: J. Gubelić)

Dugogodišnji proizvođači brinu o ceni po kojoj će prodati lubenice da ne ispadne da su, iako iskusni, “obrali zelen bostan“.
U svakom slučaju, na putu od Beograda do Šapca, isplati se zastati.

Svideo vam se tekst?