Distrikt
Društvo

ALEKSANDAR I JELICA ZARAĐUJU DOBRE DNEVNICE SAKUPLJAJUĆI PUŽEVE

Cena kilograma puževa kreće se oko 50 dinara. Šansu da nešto zarade, iskoristio je mladi par iz Šapca. Oni, u nedostatku posla, sakupljaju puževe, koji završavaju na tržištu Evropske unije kao specijalitet.

Puževe nalaze u blizini svoje kuće (Foto: Distrikt)

Jedan po jedan i puna kofa. Bar tako je kod Jelice i Aleksandra ovih dana, budući da im vlažno vreme ide na ruku za ovaj honorarni posao.
– Ide super, ima ih kada je ovako vlažno. Može lepo da se zaradi, samo ko hoće, kome ovo nije dosadno – kaže Jelica Nešković.

Odgovara im kišno vreme (Foto: Distrikt)

Jelica, pekar po struci, bila je bez posla, a kada je Aleksandar ovih dana izgubio posao u firmi gde je radio, rešili su da krenu sa sakupljanjem puževa.
– Krenuli smo tako što sam video na oglasima da čovek iz Šapca otkupljuje i da se kilogram trenutno kreće 50 dinara. I pošto ionako stalno šetamo ovde, rekoh: Što da ne probamo?! Ništa nas ne košta da spojimo lepo i korisno – priča Aleksandar Mićanović dok pokazuje pune ruke puževa.
Za ovaj posao bila su potrebni samo vremenski uslovi i dobra volja. Obučeni u kabanice, na 200 metara od njihovih kuća, sakupljaju puževe sa zadovoljstvom.
– Nije teško uopšte, u stvari je jako zanimljivo. Malo čučnemo, pomerimo travu da vidimo gde su se sakrili i to je to, nema nikakve mudrosti – kaže Jelica, kojoj je sakupljanje puževa, pored zarade, vid rekreacije i način da se opusti.

Za tri sata sakupe oko 50 kilograma (Foto: Distrikt)

– Nas dvoje, na primer, za dva, tri sata posla sakupimo pedesetak kilograma sigurno. To je dnevnica veća nego u nekim firmama – kaže Aleksandar.
Meso puževa važi za francuski delikates, bez konkurencije. I ovi koji skupljaju Jelica i Aleksandar završiće na nekom od evropskih jelovnika.
– Uglavnom idu u zemlje Evropske unije, i tamo se koriste kao specijaliteti. I mi smo probali, volimo da ih jedemo – priznaje on.

Zarade dnevnicu (Foto: Distrikt)

Osim u ishrani, puževi se sve više koriste u kozmetičkoj industriji, a ako je verovati reklamama, mnoge dame radije bi ih videle na licu nego u tanjiru zbog njihove višestruke delotvornosti za lepotu. Naime, sluz ovih životinja bogata je brojnim vitaminima i vrlo je prijatna i umirujuća za kožu. Kozmetički stručnjaci tvrde da čak zamenjuje tri do pet tretmana hijaluronom, a jedan tretman tom supstancom košta oko 3.000 dinara. S obzirom na to, računica je jasna.

Specijalitet koji se skupo plaća (Foto: Distrikt)

I dok poljoprivrednim proizvođačima ove životinje prave probleme, hraneći se usevima, pa se na razne načine trude da ih se reše, nekima puževi donose dobru zaradu.

Svideo vam se tekst?