Distrikt
Magazin

TALENTOVANA ŠAPČANKA OD VOĆA PRAVI LABUDOVE, BUKETE CVEĆA I ČAROBNA ŠUMSKA CARSTVA

Vesna Lazić iz Šapca lubenice, kruške, jabuke i drugo voće i povrće pretvara u umetnička dela. Manje od šest godina Vesni, grafičkom tehničaru po struci, trebalo je da se upusti u voćne čarolije, a one danas sve ostavljaju bez daha.

Vesnine voćne čarolije (Foto: J. Gubelić)

Ovu veštinu savladala je sasvim slučajno. Sebe ne smatra umetnicom, iako su njena dela prava umetnost.
– Nekad dobijem ideju gledajući neke fotografije na društvenim mrežama, nekad jednostavno posmatram voćku i dobijem ideju. Jednostavno, igram se – priča Vesna kroz smeh.
Sve što je potrebno nalazi se u blizini – voće na pijaci, čačaklice i roštiljski štapići u prodavnici. Ostalo osmisli ona.

Mašta i voće Vesni su dovoljni za savršenu dekoraciju (Foto: J. Gubelić)

To voće u Vesninim rukama pretvara se u najlepše labudove, bukete cveća, ptice, ježeve, životinje i biljke kakve samo ona može da izmašta. Njena dela su ukusna, ali i ugodna za oko.
– Ja se zaista igram, iako se svi moji prijatelji pitaju kako imam strpljenja za to. Mogu vam reći da me to i smiruje. Ja se jednostavno isključim i počnem da seckam. Posle toga sve to slažem na čačkalice, pravim oblike i sklapam željene figure. To je meni uživanje pravo – priča ova svestrana žena.

Labud je najlepši, ali najzahtevniji (Foto: J. Gubelić)

Tu igru započela je sa svojom decom da bi ih ubedila da jedu voće umesto slatkiša, a onda su stigle prve porudžbine prijatelja da i za njih pravi mala voćna čuda. Danas jestive bukete poklanja svojim prijateljima za rođendane, a za slave nosi torte iz kojih se pojede voće, a fil ostane netaknut.

Od voća može da napravi sve što zamisli (Foto: J. Gubelić)

Dok na čačkalice niže grožđe od kog će uz pomoć kruške nastati jež, razmišlja kako da napravi buket ruža od prvih jagoda, ili labuda koga svi obožavaju, a koji je najzahtevniji.
– Ja mislim da sam ovog malog labudića pravila oko četiri sata i više. Onog velikog, koji mi je zadao najviše muke, pravila sam od četiri sata popodne pa do jedan, pola dva u noć. Provedem nekoliko sati praveći konstrukciju na koju ću da ređam voće, a onda počinjem da slažem i kombinujem boje – objašnjava, sretna što radi ono što voli.

Voćni stolovi pored kojih se svi slikaju (Foto: J. Gubelić)

Kada dođe umorna iz šabačke galerije Kulturnog centra, gde radi već tri decenije, uzima voće i pravi voćne instalacije koje sve ostavljaju bez daha. Pojedine figure izradi za deset ili 15 minuta, a neke za tri do četiri sata. Za ovu vrstu posla potrebno je i strpljenja, a ne samo vreme.
– Voće mora dobro da se opera, a moram da vodim računa i o tome da ne oksidira na vazduhu. Često moram i da premažem limunskom kiselinom da bi zadržalo svežinu i boju. Sledeći korak je bockanje. To se radi ručno. Pokušala sam sa rukavicama, ali se one uglavnom probuše od čačkalica, pa kiselina prođe i stigne do ruku. Shvatila sam da mi je lakše bez rukavica, ali zato ruke i nokti trpe – priča ova majstorica savršenih voćnih stolova.

Sve radi ručno (Foto: J. Gubelić)

Na voćnim stolovima koje Vesna pravi sve je jestivo, bez obzira da li je telo labuda, koje je najčešće od lubenice, ili kljun napravljen od crvene paprike.

Svideo vam se tekst?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *