Distrikt
Društvo

Tabanovačka jezera – oaza za kupače i pecaroše

U zelenoj oazi skrivenoj od prolaznika, na površini od 24 hektara, prostiru se tri jezera. Netaknuta priroda, podvodni izvori čiste vode, mir i tišina ovde dovode kupače iz Šapca i Sremske Mitrovice.

Jezera obiluju čistom vodom (Foto: J. Gubelić)

Jezera čija se dubina procenjuje i do desetak metara nastala su nakon eksploatacije šljunka. Kada je iskopavanje napušteno, sedamdesetih godina prošlog veka, podzemne vode drinske žice, prodrle su i iskopane uvale napunile čistom i svežom vodom.  Tako je i do danas.
„Ja ovde rado dolazim. Voda je čista, priroda je predivna. Daleko je od gradske buke. Ovo je pravi raj“, kaže jedan od redovnih posetilaca.

Prilazi za kupače (Foto: J. Gubelić)

Smaragdno zelena voda toliko je čista da su se ovde nastanile i slatkovodne meduze.
“Ja sam ih viđala. Nema ih ovde gde se deca kupaju, ali kad se otpliva malo dalje mogu se videti. Međutim, to su slatkovodne meduze i nema razloga za strah”, priča Suzana Stefanović.
Meduze ne brinu kupače, jer su one samo dokaz koliko je voda čista. Raj za oči i za dušu omiljeno je mesto tokom toplih dana.

Oaza za ljubitelje prirode (Foto: J. Gubelić)

Jezero je poribljeno šaranom, a od ranije je već bilo štuke. Ali, jedina mana je što u izobilju hrane, peceroši ostanu praznih meredova.
“Neće da grize. Čak i riba ovde ima sve što joj treba”, pričaju pecaroši.

Omiljeno kupalište za Šapčane (Foto: J. Gubelić)

Jedino što niko ne zna koliko je od površine udaljeno dno, pa su kružile priče da na većim dubinama žive somovi teški po nekoliko stotina kilograma. Međutim, to niko nikada nije video, pa se sve završilo na lokalnim pričama.

Jezera nestvarne lepote (Foto: J. Gubelić)

Početkom dvehiljaditih  propao je pokušaj da se Tabanovačka šljunkara privatizuje kada je ovaj prostor kupio britanski državljanin Kristofer Blejk. On je tada registrovao preduzeće „Lake Drina Limited”, a njegovi radnici očistili su jezera, obavili poribljavanje, izgradili specijalna lovna mesta na obali, ali i uklonili skakaonice, ljuljaške, klackalice, koševe… Međutim, usledili su protesti građana, pa se u čitav slučaj uključilo i Opštinsko i Republičko pravobranilaštvo, ali i ambasada Velike Britanije, koja je štitila interes svoga državljanina.
Transakcija je propala pa jezera danas pripadaju svima onima koji ovde rado dolaze.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *