Distrikt
Društvo

Poklon slađi i od čokolade

Tamara Radić iz Šapca (23) osmislila je način da olakša svima nama koji smo u stalnoj potrazi za pristupačnim, intimnim, jednostavnim, ali simboličnim poklonom kojim bismo da obradujemo, a možda i impresioniramo dragu osobu. Ona radi u fabrici Jazaki, a u slobodno vreme oslikava čokoladice, pretvarajući ih u simpatične darove, koji se načinju teškog srca. Njen hobi dorastao je omanjem biznisu, a sve što ulaže u njega je malo mašte i čokolade Najlepše želje.

Tamara Radić dok priprema slatkiše (Foto: privatna arhiva)

Pomislite kako će se osećati vaš dragi kada mu za godišnjicu braka poklonite omiljeni slatkiš sa porukom upućenom isključivo njemu: „Sama pomisao da si moj muž me čini najsrećnijom osobom na svetu. Hvala ti za 365 dana neizmerne sreće i ljubavi…“. Verovali ili ne, ima i tašti koje na ovaj način čestitaju rođendan svom najdražem zetu.
Tamara po želji mušterija na čokolade preslikava fotografije njihovih prijatelja, članova porodice, kućnih ljubimaca, voljenih osoba, omiljenih crtanih likova, religiozne motive. Na njih ispisuje poruke koje se ponekad teško izgovaraju, ali u slatkom kontekstu dugo pamte. Na taj način doprinosi ljudima pri obeležavanju značajnih datuma i nekih dragih uspomena. Recimo, Tamara na slatkiše prenosi dizajn novogodišnjih čestitki od pre tridesetak godina, što mnogima daje priliku da se po želji vrate u lepša vremena.

Slatki pokloni (Foto: privatna arhiva)

Počelo je kao idealno rešenje za drugaričin rođendan.
„Drugarici je bio rođendan, imala sam kući štampač, znam da voli slatkiše i palo mi je na pamet da mogu da uradim nešto sa čokoladom. Tako je počelo, sa jednom slikom, a ljudi su ubrzo počeli i sami da se javljaju, raspituju. Sve više se posvećujem tome. Krenula sam da pravim i kutije za čokoladice, stavljam ih u teglice, a imam u planu da i sama pravim neke slatkiše“, kaže Tamara.
Nakon godinu dana uspeva i da zaradi.
„U poslednje vreme uspevam i da zaradim, posebno kada su u pitanju veće porudžbine za svadbe, krštenja. Skoro sam imala porudžbinu od 300 čokoladica za jednan rođendan.  U pitanju su bile tri fotografije, koje je trebalo da spakujem u kutiju i podelim ih na 300 čokoladica. Trebalo bi da pravim i za predstojeće festivale u gradu, zvali su me, to će isto biti veće porudžbine, tako da sam zadovoljna“.

Slatka rođendanska iznenađenja (Foto: privatna arhiva)

Prilike za Tamarine ukrasne čokolade su razne –  rođendani, krštenja, krsne slave, svadbe, godišnjice veze ili braka. Prema njenim rečima, sve je više starijih parova koji zajedničkim fotografijama i dirljivim tekstom žele da voljenoj osobi prenesu najdublje i najiskrenije emocije, a ima i onih kojima je to poslednji pokušaj da se pomire: „Jedan dečko je naručio  za devojku koja je raskinula sa njim..  Da joj pokaže da još uvek misli na nju“, kaže mlada Šapčanka, čiji duhoviti izum postaje slatka mera poklanjanja.

Slatkiši od kolažnih fotografija (Foto: Ptrivatna arhiva)

Čokolade na koje smo navikli u Tamarinim rukama poprimaju atraktivan izgled. Ona ih pakuje u elegantne kutije, veće ili manje stilizovane tegle, ukrašava ih satenskim trakama ili mašnama kako bi sve podsećalo na luksuzno fabričko pakovanje. Sama uređuje štampu, fotografije, tekst.
„Kupujem Najlepše želje jer su po mom ukusu, pa kad već idu za poklon da bude nešto lepo. Na omot nalepim ono što želim. U ponudi su najmanje čokoladice Najlepše želje, standardna od 100 grama, i velika od 200. Veličina i oblik zavise od zahteva mušterije“, kaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *