Дистрикт
Занимљивости

Купање у Сави у новембру и расхлађивање слатким лубеницама

Овај новембар многи ће памтити по температурама изнад просека за ово доба године, а неки по купању у Сави или слатким лубеницама са два месеца закашњења.
Умести јакне и капута, Љиљана Белић одлучила се за купаћи. Опуштено као да је јул а не новембар, препливава Саву уздуж и попреко.
“ Мени није хладно. Кад пливам ја се и загрејем”, прича Љиљана Белић, редовни посетилац Саве код Старог града.

Пливање у хладној Сави (Фото: Ј. Губелић)

Истина, овај новембар обара температурне рекорде, али у води није баш тако лагодно.
“Напољу је пријатно, али у води може бити тек дванаест, тринаест степени. Међутим, кад се плива, то се не осећа.

У новембру кад купању време није (Фото. Ј. Губелић)

Лепо јој је у води, колико и у осмој деценији.
“Ја то радим седамнаест, осамнаест година. У ово време пливам по пола сата. Сећам се да сам једномо пливала деветог новембра а прво купање било је 20. марта оне године после поплава када је водостај био толико висок да сам се спустила са степеница”, присећа се Љиљана.

Слатке лубенице два месеца након сезоне (Фото. Ј. Губелић)

Али пливање у реци кад му време није само је једна специфичност овог новембра јер Срђан Јеремић из Мачванског Белотића два месеца по зваршетку сезоне продаје лубенице из своје баште.
“Ево сад ћу да вам расечем једну да видите како је црвена и слатка. Слађа је него у августу. Мени је доста ослао на њииви и због лепог времена успеле  су да сазрију”, објашњава.

Дневно прода по 500 килограма (Фото: Ј. Губелић)

А купци навалили као да је средина јула.
„Ја за мојих 35 година никада нисам јео лубеницу у новембру али сам сад решио да пробам“, прича један од купаца.
Дневно Срђан прода по 500 килограма. А кад је роба већ издржала, овде планира да дочека и снег.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима

Comments

  1. plivao sam jednom takmičenje na 11o C, dakle ful sprint, i mogu vam reći da ste u pravu, ne oseća se.. telo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *