Distrikt
Zanimljivosti

Kako je nastao Jelin blok

Prve posleratne godine, kao i u celoj Jugoslaviji, obeležene su velikim poletom i entuzijazmom u izgradnji i obnovi ratom uništenih dobara. Nosilac razvoja modernog Šapca je sve razvijenija i snažnija hemijska industrija, tj. fabrika „HI Zorka“. Ubrzano se grade nova privredna postrojenja, uredjuje putna mreža, sprovodi elektrifikacija… Umesto mnogih dotrajalih udžerica grade se nove moderne zgrade. Delovi grada, po njima, često dobijaju svoje imena. Tako se menjao i deo grada, u ulici Stojana Novakovića, gde i danas centralno mesto zauzima „Jelin blok“. A evo kako je on nastao i dobio ime.

Mesto gde je vojni soliter u Stojana Novakovica (Foto: privatna arhiva)

Na fotografiji iz 1960. godine, u Ulici Stojana Novakovića, vide se prizemljuše okružene tarabama i sasvim levo u uglu višespratna zgrada podignuta godinu-dve ranije. U desnom uglu vidi se deo zgrade u kojoj je, do rušenja, bila industrija nameštaja „Jela“, po kojoj je i taj blok dobio ime.

Na mestu trošnih objekata niklo je naselje (Foto: J. Gubelić)

Na prostoru iza ograde podignut je vojni soliter. Danas je ovaj deo grada urbanizovan i u blizini se nalaze prodavnice, cvećare, dečje igraonice, lepo uređen park.

Nisku gradnju zamenile su zgrade (Foto: J. Gubelić)

Prva zgrada Industrije nameštaja „Jela“ bila je na mestu gde se danas nalaze zgrade u drugom delu ulice, posle parka. U njenim prostorijama proizvodio se nameštaj do 1965. godine, a kada je obim proizvodnje zahtevao veći prostor „Jela“ se seli u današnju Kajmakčalansku ulicu.

Godine 1965. ovaj kvart dobija novi izgled (Foto:J. Gubelić)

Prostorije prvobitne industrije se ruše i na njihovo mesto dolaze prepoznatljivi stambeni objekti. Nisku zgradnju karakterističnu za ovaj deo grada, zamenili su visoke zgrade i soliteri.

Mesto gde je nekada bila Industrija nameštaja „Jela“ (Foto: J. Gubelić)

U isto vreme prostor koji danas ispunjava krug zgrada preko puta Partizanovog parka u Stojana Novakovića, soliter i uređeni parking, bio je prazan i nefunkcionalan. Šezdesetih godina ovaj deo grada poprima moderan izgled.

Pedesetih je ovde bila poljana (Foto: J.Gubelić)

Mnogi vremešni sugrađani prvo radno iskustvo stekli su upravo u prostorijama „Jele“, na mestu današnjeg „Jelinog bloka“. U priči stari Šapčani sa setom se prisećaju zlatnog doba ove čuvene šabačke firme u kojoj su ostvarili svoje prve godine radnog staža. Dobro nam je poznata rečenica „Znamo se iz Jele“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *